Investiţiile Consiliului Judeţean Sibiu între 1992 și 2017 | ANALIZĂ

Timp de 25 de ani, bugetele Consiliului Județean s-au dus pe investiții în județ și pentru plata salariilor funcționarilor. Numărul angajaților a crescut de la un an la altul, iar cheltuielile au evoluat pe măsură. Toate formațiunile politice importante au condus, pe rând, instituția județului și au direcționat cum au crezut de cuviință finanțările externe atrase, fondurile guvernamentale şi veniturile proprii, sume formate în mare parte din contribuțiile sibienilor. Acum, rămâne ca sibienii să analizeze dacă președinții și-au făcut treaba.

Președintele Daniela Cîmpean a inaugurat, pe 20 decembrie 2017, clădirea complet renovată și modernizată a secției clinice Pneumologie 1 din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu

În prezent, Consiliul Judeţean are în subordine 22 de instituţii. Cinci dintre ele activează în domeniul culturii: Biblioteca Judeţeană ASTRA, Filarmonica de Stat Sibiu, Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul Junii” Sibiu, Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu”. Și Teatrul Gong a fost în subordinea CJ, fiind preluat apoi de Primăria Sibiu. De asemenea, Centrul Cultural Interetnic Transilvania s-a aflat în subordinea CJ, până la retragerea personalităţii juridice a instituţiei şi transferarea revistei Transilvania la Biblioteca ASTRA şi ulterior la CNM Astra. Urmează apoi șase instituţii de învăţământ special: două centre şcolare pentru educaţie incluzivă în Sibiu, pe str. Filarmonicii şi în parcul ASTRA, şi câte unul în Mediaş, Dumbrăveni şi Turnu Roşu. De asemenea, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) este subordonat faţă de Consiliul Judeţean şi în acelaşi timp şi faţă de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Lista instituțiilor subordonate continuă cu trei spitale (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul de Psihiatrie „Gheorghe Preda”) şi două unităţi de asistenţă medico-socială – una în Sibiu, pe str. Azilului, şi cealaltă în oraşul Sălişte. Restul instituțiilor sunt: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor, Serviciul Public Salvamont Sibiu, Serviciul Public Sala Transilvania, Aeroportul Internaţional Sibiu și SC Drumuri şi Poduri SA. Până în 2016, şi Camera Judeţeană Agricolă a fost în subordinea CJ.

Bani pentru Cultură

Filarmonica de Stat Sibiu funcționează în Sala Thalia din mai 2004 (până atunci, sediul era pe str. Filarmonicii, dar concertele simfonice se desfășurau la subsolul Cercului Militar). Restaurarea, amenajarea și extinderea Sălii Thalia a fost posibilă datorită finanţării alocate de către Consiliul Judeţean Sibiu. A urmat achiziţia unui pian de concert marca Steinway, în 2005. Între anii 2004 și 2016, Filarmonica a achiziţionat un număr de 34 de instrumente muzicale pentru orchestra simfonică. Pentru îmbunătăţirea acusticii, în baza unei expertize, sala a beneficiat în 2013 de o reamenajare a scenei, prin montarea de panouri acustice, iar în 2014 a fost achiziţionată o platformă pentru scenă. Turnul Gros, admirat de toţi turiştii care vizitează Sibiul, a fost reabilitat în anul 2014.

Cartea de vizită a județului

O altă instituție de cultură emblematică pentru județul Sibiu este Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii”, care a funcționat într-o bloc de pe strada Oituz, alături de Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”, iar Ansamblul Profesionist Cindrelul – Junii făcea repetiții la Cercul Militar. Grație unei investiții realizate integral din bugetul Consiliului Județean, instituția își desfășoară activitatea într-un sediu nou, inaugurat în mai 2012. Clădirea situată pe str. Tudor Arghezi este dotată cu sală de repetiții și birouri, având toate condițiile necesare pentru dezvoltarea activității. Sibiul şi România se mândresc cu Ansamblul Profesionist „Cindrelul – Junii”, care nu greşim dacă spunem că este un brand naţional.

În paralel, Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” a primit în anul 2008 un sediu situat pe str. Avram Iancu. În același an, instituția a achiziționat o Dacie Logan. De asemenea, prin alocări de la CJ, a fost achiziționat un sistem profesional de sonorizare audio, în 2012, și o cameră video profesională, în 2014, precum și numeroase instrumente muzicale necesare claselor de profil (orgă, pianină, acordeon, clarinet, saxofon, chitară).

Prima instituție turistică

Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu a intrat sub tutela Consiliului Județean Sibiu, fiind anterior subordonat Ministerului Culturii. Instituția a avut parte de numeroase investiții și dotări, în mare parte realizate din fonduri de la CJ Sibiu, dar și din sponsorizări, din fonduri atrase de la UE sau prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European: programul de reconstrucţie şi restaurare a monumentelor transferate pentru completarea proiectului tematic din Muzeul în aer liber (139 monumente şi instalaţii tehnice, între care şi două biserici); înlocuirea învelitorilor degradate ale monumentelor etnografice; reparaţia aleilor din Muzeul în aer liber; amenajare parcare şi bucla de întoarcere a autocarelor; înlocuirea reţelei de hidranţi, reabilitarea spaţiilor de cazare și a scenei de pe lac şi a amfiteatrului din Muzeul în aer liber; Etno-Tehno-Parc – Muzeul copiilor; Târgul de ţară din Muzeul în aer liber și restaurarea Casei Artelor. „Conservarea și restaurarea patrimoniului etnografic în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului“ a fost un proiect finanţat prin MFSEE și implementat în perioada aprilie 2009 – aprilie 2011. Un alt proiect derulat a fost „Patrimoniu deschis. Creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA“, finanţat prin MFSEE și implementat în perioada ianuarie 2014 – aprilie 2017.

Tehnologie de ultimă oră

Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu şi-a estins activitatea în corpul B, gândIt iniţial să fie sediul Consiliului Judeţean Sibiu. Noul corp al Bibliotecii ASTRA a fost inaugurat în 2007, în prezența preşedintelui Traian Băsescu şi a premierul Călin Popescu Tăriceanu. Între anii 2010 și 2012, a fost reabilitată clădirea istorică a instituţiei. De asemenea, au fost achiziţionate o serie de componente care au eficientizat activitatea bibliotecii: scanner carte rară Zeutchel OS1200 – 2013, presă digitală color Xerox C75 – 2013, plotter A0 Canon I825 – 2013, maşină laminat B3 Foliant Gemini 400s – 2013, software docWORKS – 2012, software bibliotecă Liberty5 – 2016 şi un autoturism off-road Dacia Duster – 2016. Totodată, între 2012 și 2017 a fost consolidată, modificată, extinsă şi reabilitată cabana Oţetea din Sibiel.

Condiții pentru învățământul special

Și în ceea ce privește instituțiile școlare pentru educație incluzivă, CJ Sibiu s-a îngrijit ca elevii care frecventeză învățământul special, precum și cadrele didactice să beneficieze de condiții bune. Astfel, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Sibiu, s-a realizat subzidire, în 2002, instalare centrală termică în perioada 2002-2003, montare sistem video de supraveghere cu circuit închis în 2012, montare elevator – scaun lift, pentru elevii cu dizabilitați locomotorii, în 2013, și achiziția unui multifuncțional-copiator, în 2014.

La Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 2 Sibiu, s-au efectuat lucrări de reabilitare și modernizare, s-a asfaltat curtea școlii, s-au renovat bucătăria și sala de mese, s-a montat covor PVC în sala de sport, au fost înlocuite ferestrele, au fost renovate ușile de acces, au fost renovate grupurile sanitare, s-a achiziționat și montat un sistem dedetecție, semnalizare incendiu şi supraveghere video în interior, iar în 2017 au fost prevăzute achiziționarea a două mașini de spălat profesionale și două uscătoare profesionale.

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Turnu Roșu a beneficiat de o finanțare din fonduri europene cu care a fost reabilitată clădirea, lucrare finalizată în septembrie 2013.

La Centrul Școlar de Educație Incluzivă Dumbrăveni au avut loc lucrări de modernizare şi reabilitare: reabilitarea instalației electrice, modernizarea grupurilor sociale, reabilitarea instalației termice la parter și etajul I, reabilitarea și zugrăvirea parterului și a etajului I, reabilitarea și modernizarea sălii de servit masa, amenajarea unui rampe de acces pentru persoane cu handicap, schimbarea pardoselii din sălile de clasă. Sediul a fost dotat cu centrală termică, a fost instalat un sistem de supraveghere şi antiefracţie şi a fost achiziţionat un autoturism Dacia Lodgy.

Principalele dotări din Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, înființat în anul 2007, sunt: mobilier pentru birouri, calculatoare, laptopuri, imprimante, scanere, un multifuncțional și un program informatic necesar pentru evidența copiilor cu cerințe educaționale speciale.

Sănătatea înainte de toate

Investiţiile în sănătate sunt substanţiale. La cele trei spitale aflate în subordine, au fost realizate multiple investiţii şi dotări cu aparatură medicală performantă.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, în 2011, au fost achiziţionate 14 aparate medicale, printre care un videoendoscop complet cu maşină de sterilizare, un aparat mobil de radiologie și un videogastroscop. În 2012, spitalul a achiziţionat şi montat 45 de aparate noi de aer condiţionat. De asemenea, a fost asfaltat carosabilul şi aleile, au fost modernizate parcările şi s-a reparat gardul. În 2013 a fost finalizat proiectul „Reabilitare, modernizare, dezvoltare şi echipare a Ambulatoriului nr. 1 al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu”, realizat graţie unei finanţări europene: clădirea a fost dotată cu lift, iar prin mansardare s-au creat 16 încăperi. Totodată au fost achiziţionate numeroase echiapemte medicale combină ORL, audiometru pentru diagnostic, audiometru pentru screening, combină oftalmologică, angiofluorograf, electromiograf, EEG asistat pe calculator, EKG cu 6 canale asistat de calculator pentru diagnostic, ecograf color şi power Doppler, spirometru, echipament de probă la efort, electrocauter cu înaltă frecvenţă, masă de consultaţie chirurgicală cu ridicare automată, masă ginecologică cu ridicare automată, oscilometru și tensiometru de perete.

S-a realizat renovarea Secţiei Clinice Neurochirurgie, respectiv a sălii de operaţii a acesteia.  În prezent, în acest spațiu funcționează Secția Clinică ORL, neurochirurgia fiind relocată într-un spațiu complet nou în anul 2015.

A fost achiziţionate multă aparatură medicală de maximă importanţă: sistem laparoscopic urologic, platformă electrochirurgicală destinată procedurilor chirurgicale complexe endoscopice şi deschise, aparat anestezie cu monitor, monitor ATI, sistem integrat de ventilație și climatizare, centrifugă laborator analize medicale, ecograf pentru secţia Medicală I, ecograf Dopler pentru Cardiologie, videolaringoscop cu videomandren cu monitor și sursă de lumină;

În 2014, a fost finalizat procesul de reabilitare şi modernizare a Centrului Stomatologic Universitar. Investiția a fost rezultatul colaborării eficiente între trei instituţii: Consiliul Judeţean, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Universitatea „Lucian Blaga”.

A fost finalizată amenajarea Secţiei Clinice Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie II (Reabilitare Medicală II), în cadrul Pavilionului de Neuropsihiatrie infantilă şi recuperare copii, aflat în incinta Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”.

A fost finalizat proiectul de extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe, constând în construirea a două corpuri noi destinate atât personalului medical, cât și aparținătorilor și pacienților

În 2015, a fost finalizată reabilitarea clădirii secţiei clinice Reabilitare Medicală I (fosta Fizioterapie I), care a fost extinsă şi renovată. Secţia a fost dotată cu aparatură performantă de fizioterapie, fiind înlocuită toată aparatura anterioară, care avea o vechime de peste 50 de ani. Bazinul terapeutic al secției a fost repus în funcţiune după 28 de ani. A fost dat în folosinţă un nivel complet nou, rezultat în urma procesului de etajare a corpului ATI al spitalului. În acest spațiu a fost mutată Secția Clinică Neurochirurgie. Lucrarea a făcut parte din proiectul „Etajare corp nou A.T.I., cuprinzând: Bloc Chirurgical + A.T.I., Secţii Chirurgicale, Urologie, Ortopedie, A.T.I”. A fost achiziţionat în leasing un computer tomograf nou pentru Laboratorul Clinic de Radiologie şi Imagistică Medicală. S-a finalizat procesului de reabilitare şi modernizare completă a Blocului Materno-Infantil al celei mai mari instituţii sanitare din judeţ. Blocul operator al Secţiei Clinice Neurochirurgie a Spitalului Judeţean a fost dotat cu un microscop operator de ultimă generaţie produs de Carl Zeiss. De asemenea, a fost  achiziţionată o centrală de climatizare şi o unitate de endoscopie digestivă terapeutică. A fost inaugurat Centrul de cercetare invazivă şi non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult şi au fost finalizate lucrările de renovare, extindere şi modernizare completă a imobilului Secţiei Clinice Boli Infecţioase. Lucrarea a presupus, pe lângă renovări, și mărirea spaţiilor pentru cabinete şi pentru sălile de tratament prin mansardarea podului existent. De asemenea, clădirea a fost dotată cu lift şi panouri solare.

În 2016, Spitalul Județean a beneficiat de o sponsorizare de 980.000 de lei din partea companiei ROMGAZ, sumă cu care s-au achiziţionat patru ecografe de ultimă generație, precum și un sistem de radiologie digitală GXR. Spitalul Judeţean a fost acreditat pentru 5 ani. S-a achiziţionat aparatură medicală performantă: un turn de endoscopie, fibroscan, platformă electrochirurgicală mono și bipolară, ortopantomograf digital, aparat radiodiagnostic RX pentru UPU – acest aparat Roentgen este cea mai mare investiție făcută în aparatura UPU în ultimii ani -, microscop operator ORL, colonoscop, aparat hemodializă, masă de operație cu accesorii, ecograf turn laparoscopic. La finalul lui 2016 s-a dat startul unui obiectiv de investiții major: reabilitarea clădirii Secției Clinice ORL;

În 2017, a fost finalizată reabilitarea clădirii staţiei de oxigen, înlocuirea utilajelor de producere a oxigenului medical, dar şi reabilitarea instalaţiilor aferente. Saloanele ATI din cadrul secțiilor clinice medicale au fost renovate și modernizate. Acestea au fost dotate cu rampe de oxigen medicinal cu sisteme de oxigenoterapie la capul bolnavului. De asemenea, au fost achiziționate și 15 seturi noi, compuse din pat, saltea și noptieră.

La Spitalul de Psihiatrie „Gheorghe Preda“, printre investiţiile efectuate se numără: completarea sistemelor clasice de producere a apei calde menajere cu panouri solare, reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriilor din cadrul spitalului, reparaţii capitale pavilion NPI – SROC (înlocuit tâmplărie PVC, executat termosistem, înlocuit acoperiş, înlocuit jgheaburi şi burlane), reparaţii fațade camera de gardă adulţi, reparații capitale Pavilion, cantina și centrala telefonică, reparații capitale centrala termică, bloc central lenjerie, achiziție ambulanță tip A2, achiziție grup electrogen staționar carcasat/inosnorizat cu pornire automată ECO-325C, achiziție aparat ecografic tip Doppler model MyLabSis, achiziție aparat radiologie T30cs, sistem de recuperare neuromotorie prin realitate virtuală și stimulare multisenzorială, tip NIRVANA, aparat terapie electroconvulsivă Spectrum 5000Q, sistem aparat şi scaun polisomnograf.

La Spitalul de Pneumoftiziologie, principalele investiţii executate cu finanţare de la Consiliul Județean Sibiu, au fost: generator de oxigen (2012); construire pavilion nou cu dotările necesare având destinația ambulatoriu integrat de specialitate, spitalizare continuă şi de zi, reabilitare respiratorie (2012 – 2014); instalaţie de racordare cu energie electrică pavilion nou și proiectare şi execuţie branșament apă la pavilionul nou (2013); reabilitare pavilion I, recompartimentare saloane, reabilitare instalaţie electrică, canalizare, alimentare cu apă caldă şi apă rece, înlocuire geamuri, reabilitare acoperiş şi aer condiţionat (2016 – 2017). De asemenea, spitalul a fost dotat cu aparatură medicală şi cu echipamente: poligraf, hotă cu flux laminar vertical, electrocardiograf, spirometru, analizor biochimie, fibrobronhoscop; aparat de radiologie, analizor automat de hematologie, ecograf, grup electrogen, calandru şi uscător pentru spălătorie; calculatoare şi multifuncţională Xerox.

La Unitatea de Asistenţă Medico Socială Sibiu, au avut loc lucrări de reabilitare la mai multe corpuri ce compun unitatea, au fost înlocuite ferestrele şi uşile, au fost achiziţionate o autoutilitară VW Caddy și un autoturism Dacia, s-a achiziţionat un grup electrogen cu instalație aferentă, s-a instalat un sistem de climatizare a capelei (camera mortuară), a fost achiziţionat echipament IT, aparatură medicală: defibrilator portabil, aparat EKG, ecograf portabil, călcător de rufe profesional, au fost înlocuite instalaţia şi panoul electric, s-a achiziţionat și montat un paratrăsnet, s-a achiziţionat o autoclavă.

Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Sălişte, aflată în subordinea CJS din 1 ianuarie 2005, a beneficiat de construcţia unui sediu nou în 2007, cu o capacitate de 40 de paturi. Dotările şi amenajările au fost realizate la standarde europene. S-a reușit obţinerea unui proiect pentru obiectivul „Utilizarea energiei solare pentru prepararea apei calde menajere”, sub coordonarea Consiliului Județean. În 2013, Consiliul a realizat, cu fonduri europene, extinderea capacităţii unităţii cu încă 40 de paturi, dotate corespunzător. În 2015, a fost amenajată o sală de gimnastică şi recuperare cu dotările necesare, iar anul următor s-a amenajat o cameră senzorială pentru dezvoltarea cognitiv-comportamentală a asistaţilor.

 

Investiții la DGASPC

2002: înfiinţare – construire şi dotare Complexul de Servicii Speranţa Sibiu – str. Transilvaniei, nr. 2-4

2006: reabilitare, mansardare, dotare sediu – str. Mitropoliei, nr. 2

2008: construire, dotare Centrul de Îngrijire şi Asistenţă „Episcop Nicolae Popoviciu“ Biertan; construire, dotare Centrul de Îngrijire şi Terapie Ocupaţională Mediaş

2009: construire, dotare Centrul Recuperare şi Reabilitare Persoane cu Handicap Tălmaciu II

2008, 2012: reabilitare, modernizare, dotare Centrul de Plasament Orlat

2011: construire, dotare Centrul Recuperare, Reabilitare Persoane cu Handicap Mediaş; reabilitare, modernizare, dotare CITO Dumbrăveni II

2013: construire, dotare CRRPH Cisnădie

2014: construire, dotare sediu nou CIA Biertan

2016: reabilitare, modernizare, dotare Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilităţi Turnu Roşu; reabilitare, modernizare, extindere, dotare Centrul de Plasament „Gulliver“; extindere şi reabilitare imobil str. Spartacus, nr. 2; înfiinţare (reabilitare, modernizare, dotare) Centrul de Primire în Regim de Urgenţă pentru Victimele Violenţei Domestice „Sf. Ana“ Tălmaciu

 

Investiții la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor

DJEP Sibiu s-a mutat în sediul din strada Câmpului nr. 14 în decembrie 2005. În 2008, sediul instituției a fost modernizat, clădirea a fost mansardată, iar investiția a avut o valoare de 726.720 lei. În anul 2016, pentru a se obține autorizația de securitate la incendiu, au avut loc lucrări de reparații a sediului în valoare de 34.320 lei.

Investiții la Salvamont

Serviciul Public Salvamont Sibiu a beneficiat de construcţia bazei de salvare „Toma Boerescu” de la Bâlea Lac, inaugurată în 2010, şi de un nou refugiu la Călţun, în 2015. De asemenea, serviciul a fost dotat cu un ATV şi cu maşini pentru intervenţii.

Investiții la Serviciul Public Sala Transilvania

Modernizare Sala Sporturilor Transilvania (2008): mărirea şi repararea suprafeţei de joc, mărirea capacităţii sălii, refacerea sistemului de iluminat al sălii, reamenajarea cabinelor de trasmitere a zonei presei, refacerea sistemului de sonorizare, modernizarea instalaţiilor electrice ale sălii şi anexelor, reorganizarea spaţiilor exterioare.

Alte investiții: proiectare şi execuţie lucrări de reabilitare acoperiş Sala Transilvania (2011), amenajare parcare şi dotare cu sistem semiautomat de bariere cu plată (2012), înlocuire inel de incendiu (2013), proiectare şi execuţie tratament acustic sală (2013), adaptarea clădirii la exigenţele persoanelor cu dizabilităţi (2014), termoprotecţie structură metalică de susţinere a plafonului sălii (2016), reparaţie capitală suprafaţă de joc (2016) și modernizarea Pieţei Volante Transilvania.

 

Investiții la Aeroportul Internaţional Sibiu

Începând cu anul 1959, Aeroportul Sibiu a funcționat într-o clădire compusă din parter, etaj, turn de control, sala de așteptare, cu o capacitate de 50 de pasageri per flux de îmbarcare-debarcare și o magazie de mărfuri. În anul Capitalei Culturale Europene, Consiliul Județean Sibiu şi Primăria Sibiu au demarat împreună proiectul de modernizare a infrastructurii aeroportuare, care a constat în construcția terminalului de pasageri cu o suprafaţă de 7.500 mp, a turnului de control – 1.200 mp, clădirii de pompieri – 1.000 mp, precum şi a altor clădiri anexe: stație sprinklere, post trafo, gospodărie carburanți, rezervor ape incendiu 300 mp, trotuare de protecție. În 2008, a fost dată în folosință noua pistă a aeroportului – 2.630 metri lungime și 45 metri lățime. În 2010 se realizează modernizarea parcării de 300 de locuri a aeroportului. În luna septembrie a aceluiași an, primește statutul de aeroport internațional, fiind al treilea aeroport din România care s-a bucurat de acest statut, în urma îndeplinirii condițiilor prevăzute de noua legislație internațională în domeniu.

Dexia pune povara pe debitorii cărora le-a împărţit cu generozitate miliarde de euro

 

Investiții la Drumuri şi Poduri SA

SC Drumuri şi Poduri SA Sibiu, cu sediul în Şoseaua Alba Iulia, nr. 68 – realizat în 2002, a făcut mai multe investiţii, printre care cele mai importante sunt: realizarea staţiei de asfalt IMA 80 de la Şeica Mare (2011), parcul auto (autobasculante și utilaje necesare la lucrările specifice de drumuri și poduri, investiții realizate în ultimii 5 ani), plus lucrările făcute de-a lungul anilor pentru modernizarea drumurilor județene și comunale.

Președinții Consiliului Județean Sibiu

  • 1992 – 1996: Romeo Trifu (PD)
  • 1996 – 2000: Nicolae Nan (PD)
  • 2000 – 2004: Eftimie Costeiu, Constantin Morar (ambii PSD)
  • 2004 – 2012: Martin Bottesch (FDGR)
  • 2012 – 2016: Ioan Cindrea (PSD), Constantin Șovăială (PNL)
  • 2016 – prezent: Daniela Cîmpean (PNL)

Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura