Investiții în valoare totală de peste 5 milioane lei la Săliște

Prin proiectul ”Îmbunătățirea calității vieții populației în satele aparținătoare orașului Săliște prin proiecte integrate”, în Mărginimea Sibiului se atrag fonduri europene nerambursabile în vederea finanțării unor obiective ce se regăsesc menționate în cadrul Strategiei Locale de Dezvoltare, unde sunt prevăzute investiții în sistemul educațional, în infrastructura cultural-recreativă și pentru îmbunătățirea spațiilor publice urbane.

Obiectivul general al proiectului constă în creșterea calității vieții populației din satele Mag și Săcel, aparținătoare acestui oraș. Contractul de finanțare pentru această nouă inițiativă locală are o valoare totală de peste 5 milioane lei, din care peste 4,7 milioane lei sunt fonduri europene nerambursabile alocate în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020.

Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 13.1 ce vizează îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici şi mijlocii din România, prin Axa Prioritară 13 a Programului Operațional Regional 2014-2020 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii. Se răspunde astfel obiectivului privind oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale. Lucrările se vor finaliza peste doi ani și jumătate, la sfârșitul verii anului 2023.

Cererea de finanțare cu titlul ”Îmbunătățirea calității vieții populației în satele aparținătoare Orașului Săliște prin proiecte integrate” are ca obiective îmbunătățirea ofertei educaționale și creșterea gradului de participare la nivelul învățământului obligatoriu în cadrul Școlii Gimnaziale Săcel, precum și asigurarea unor facilități sportive și recreaționale de mici dimensiuni, ce nu sunt situate în parcuri, respectiv amenajarea unui loc de joacă multifuncțional în satul Mag – aparținător orașului Săliște. Bugetul total al proiectului este de 5.149.802,01 lei, din care 4,700,341.54 lei (puțin peste 1 milion euro) sunt sume nerambursabile alocate prin program, diferența fiind reprezentată de contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile.

”În urmă cu doi ani am contractat primul proiect important pentru comunitatea din Săliște, cel de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirii Clubului Sportiv din oraș, o investiție în valoare totală de 2,4 milioane lei. În această urbe, care reprezintă poarta pe care turiștii pot ajunge în Mărginimea Sibiului, a mai fost derulat, în urmă cu zece ani, un alt proiect REGIO, pentru creșterea calității serviciilor medico-sociale, prin extinderea sediului Unității de asistență specifică din Săliște, un proiect al Consiliului Județean Sibiu, în valoare totală de aproape 800.000 euro, finalizat cu succes. Sute de persoane se bucură deja de serviciile sociale ale acestui centru care, cu fonduri europene aproape și-a triplat suprafața, în timp ce proiectul pentru Clubul Sportiv este în faza de finalizare. De această dată se transmite un nou semnal pozitiv pentru cetățenii din satele aparținătoare orașului, pentru că se atrag fonduri europene în domeniul învățământului, inclusiv pentru eficientizarea consumurilor de energie la școala din Săcel unde sunt 100 de copii, precum și pentru crearea de spații de recreere în satul Mag, unde acest gen de investiții destinate tinerilor și vârstnicilor deopotrivă, nu s-au făcut niciodată. Prin Axa Prioritară 13 noi finanțăm în acest moment 13 proiecte, a căror valoare totală este peste 235 milioane lei, menite să ducă la îmbunătățirea calității vieții oamenilor din orașele mici și mijlocii ale Regiunii Centru, prin oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale adiacente”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Prin acest proiect se va moderniza complet școala din Săcel și va fi creat un spațiu de recreere în satul Mag, lucrări ce vor fi realizate în folosul celor peste 1000 de localnici, precum și pentru turiști.

În cazul școlii, investițiile preconizate se referă la infrastructura și suprastructura corpului de clădire existent, dar și la extinderea acestuia, precum și echiparea și dotarea clădirii rezultate. Corpul de clădire creat prin extinderea actualei clădiri va include spații pentru realizarea unui Centru documentare și informare (o Mediatecă), o nouă bibliotecă, spații tehnice, grupuri sanitare pentru persoane cu nevoi speciale, precum și un spațiu multifuncțional, potrivit inclusiv pentru activități sportive. În urma realizării investiției corpul de clădire al Școlii din Săcel se extinde de la 443 mp la peste 930 mp, iar spațiile verzi ajung la suprafața de peste 580 mp. În ceea ce privește locul de joacă din localitatea Mag, aici se vor amenaja pe o suprafață de peste 1100 mp, un teren de handbal sau minifotbal, un ansamblu de joacă multifuncțional, cu tobogane și groapă cu nisip, un loc pentru fitness, precum și spații pentru șah și tenis de masă. Locul de joacă va fi împrejmuit cu un gărduleț din lemn, pentru protecția celor mici și a părinților acestora.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*