În cea mai mare măsură, școlile din județul Sibiu sunt pregătite să înceapă anul școlar, potrivit oficialităților.
„Așteptăm ultimele prevederi legale de la Ministerul Sănătății și de la Ministerul Educației referitoare la normele sanitare care vor trebui respectate datorită existenței pandemiei. Spațiile unităților școlare sunt în administrarea autorităților locale, autorități cu care am avut un dialog permanent și care au înțeles necesitatea pregătirii spațiilor pentru întoarcerea elevilor în siguranță la școală. Guvernul a alocat 175 milioane de euro pentru a combate efectele pandemiei și a pregătit începerea anului școlar, în aceste fonduri fiind incluse și sume necesare achiziției de materiale de igienă sau măști. În județul Sibiu, toate școlile beneficiază de conexiune la internet, toate școlile au autorizație sanitară de funcționare și există conexiune la apă“, ne-a declarat prof. dr. Alexandru Dumbravă, inspectorul școlar general al județului Sibiu.
Investiții, reparații și dotări
Primăria Sibiu derulează în grădinițe, școli și licee lucrări în valoare de aproape 50 de milioane de lei. „Cinci lucrări de mare amploare sunt în prezent în curs la școli și licee din Sibiu, însumând 41,9 milioane de lei, fonduri europene atrase de Primăria Sibiu. Tocmai din cauza dimensiunii lucrărilor, acestea nu erau planificate să se finalizeze în timp atât de scurt, termenele de finalizare fiind anul viitor“, ne-a precizat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al municipalității.
Cel mai mare șantier actual este extinderea școlii „Nicolae Iorga“, unde se construiește un corp de clădire și o sală de sport. Aceste lucrări nu vor afecta cursurile, pentru că se lucrează în afara clădirii școlii.
La școala 1 și la Liceul Noica se efectuează lucrări de eficientizare energetică, adică instalarea de pompe aer-apă și a unor panouri fotovoltaice, înlocuirea tâmplăriei, se montează convectoare care vor încălzi sălile de clasă, se creează acoperișuri verzi și montează un sistem inteligent de gestionare a consumului de apă, căldură și curent. Cele două lucrări se vor încheia până în 14 septembrie. La școala Radu Selejan și la Școala nr. 21 se efectuează același tip de lucrări, însă nu sunt atât de avansate. Constructorul a suplimentat echipele pentru a finaliza cel puțin interioarele, chiar dacă pe exterior mai trebuie executată echiparea punctului termic și instalată scara de incendiu sau mai sunt necesare lucrări la soclul clădirii.
„În această perioadă s-au efectuat și diverse lucrări de mai mici dimensiuni, de investiții și reparații. Faptul că elevii nu au fost prezenți la școală a grăbit ritmul. Anul acesta au fost executate lucrări în 18 unități de învățământ. Toate sunt finalizate cu excepția acoperișului la grădinița Frații Grimm, dar și această lucrare se va încheia până în 14 septembrie. Lucrările de investiții, reparațiile și dotările achiziționate anul acesta din fondurile proprii ale bugetului local însumează 7,3 milioane de lei“, adaugă Gligore.
Clădirile au fost dotate cu dezinfectant și termometre digitale. De asemenea, administratorii școlilor vor avea grijă ca igienizarea spațiilor să se efectueze mai des. Pentru triajul și asistența medicală a copiilor, Primăria va asigura câte un cadru medical în fiecare clădire, utilizând personalul angajat în cabinetele medicale. (D.M.)