Inundațiile au făcut prăpăd în estul României. Dezastrul provocat de ploile torenţiale şi de inundaţiile care au făcut ravagii în Galaţi au stârnit o serie de reacţii în mai multe ţări, scrie Monitorul de Cluj.
România a înfiinţat tabere de refugiaţi şi a lansat operaţiuni de salvare după ce inundaţiile au ucis cel puţin patru oameni şi au distrus mii de case în estul ţării, scrie publicația britanică BBC pe prima pagină, sâmbătă și duminică.
Jurnaliștii britanici au prezentat pe larg situația din România dar și din alte țări, în condițiile în care ciclonul Boris a făcut ravagii și în alte țări din Europa.
„Zeci de oameni au fost salvați din casele lor in 19 zone ale țării,” transmite BBC.
Nivelul ridicat al râurilor a pus autoritățile în alertă nu doar în România, ci și în multe țări din Europa Centrală și de Est, care se confruntă cu ploi torențiale de zile întregi.
În Cehia, alerta de inundații a fost ridicată la cel mai înalt nivel în 38 de localități, iar la Praga au fost ridicate barierele împotriva inundațiilor, malurile au fost închise publicului și gradina zoologică a fost închisă.
În Polonia, evacuările au început deja, pe măsură ce nivelul râurilor a atins cote periculoase.
În Austria, care, potrivit oficialilor, a înregistrat cea mai caldă lună august de la începutul înregistrărilor, „centrul de avertizare in caz de furtuna UWZ a declarat că, în unele părți, recordurile anterioare pentru întreaga lună septembrie vor fi „depășite în doar câteva zile”.
Manuel Kelemen, un meteorolog pentru Puls24 TV, a declarat că „ceea ce trăim este extraordinar, dacă nu chiar fără precedent”.
Sunt posibile, de asemenea, inundaţii şi alunecări de teren, iar în Viena sunt aşteptate vijelii, iar căderile abundente de zăpadă din vest au provocat, de asemenea, perturbări ale traficului.
Ploi torenţiale continue sunt aşteptate şi peste graniţă, în landul german Bavaria.