„Între tradiție și inovație”. Tabăra de creație Abrud-Țara Moților

În perioada 26 august – 3 septembrie 2024, orașul Abrud din Munții Apuseni găzduiește o nouă ediție a Taberei de creație ,,Abrud – Țara Moților”, eveniment susținut de Primăria și Consiliul Local Abrud.

La acest eveniment cultural ajuns acum la cea de-a noua ediție, participă artiștii plastici Olimpia Coman–Sipeanu și Marius Coman–Sipeanu din Sibiu, Mihaela Ganța din Baia Mare, Cristina Gloria Oprișa și Maria Olteanu din Satu Mare, Mihaela Tătulescu, Radu Tîrnovean și Teodor Tîrnovean din Oradea, Victoria Galbenu Țăroi și Ioan Aron Țăroi din Brașov, Tudor Șerban din Galați și Iana Frezia Oprișa din București.

Evenimentul cultural de la Abrud este organizat cu sprijinul administrației publice a orașului, coordonatorul taberei  fiind Cristina Gloria Oprișa, pictor și grafician din Satu Mare, care s-a născut și a copilărit în Abrud. O parte dintre participanții de anul acesta au mai fost prezenți și la edițiile din anii trecuți desfășurate, de fiecare dată, în spațiile Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” din localitate.

Am avut bucuria să port o scurtă discuție telefonică cu doamna Cristina Gloria Oprișa, care a avut amabilitatea să-mi ofere câteva detalii „de culise” ale evenimentului.

Ion Talpoș: Știu că acest eveniment cultural nu se află la prima ediție desfășurată la Abrud. 

Cristina Oprișa: Așa este. Suntem la ediția a noua a evenimentului. Ar  fi fost a zecea ediție, dar într-un an am fost împiedicați de pandemie să organizăm tabăra de creație. Nu a fost din vina noastră, însă anul acesta am fi avut o cifră rotundă; ar fi fost a zecea ediție a unui eveniment cultural devenit, deja, tradiție la Abrud. Artiștii vin cu plăcere aici. De fiecare dată am fost primiți cu drag și ei au îndrăgit locul acesta și oamenii de aici. Suntem  o echipă destul de închegată acum. Pot să spun că suntem o familie! Toți colegii mei sunt  niște oameni extraordinari și abia așteptăm să ne întâlnim, iar Abrudul ne oferă prilejul aceasta.

I.T.: Sunteți, acum, în primele zile de activitate desfășurată aici. Cu ce ați început?

C.O.: Am început cu câteva excursii de documentare în zonă.  Am vizitat exploatarea minieră de la Roșia Poieni, având oportunitatea să vedem detalii care nu pot fi văzute de orice turist venit în zonă. Este acolo o terasă de unde se vede toată exploatarea asta, care arată ca un imens amfiteatru! Noi am avut oportunitatea să coborâm până jos, să vedem de jos în sus această imensă lucrare. Nici nu știu ce să spun, aveam impresia că suntem undeva departe, pe o altă planetă! Am mai vizitat locul acesta însă nu și din acest unghi și sigur că vizita aceasta ne-a lăsat o aleasă impresie care, probabil, se va oglindi și în creațiile colegilor mei artiști, pentru că acum urmează să ne așezăm la mesele de lucru.

I.T.: Am înțeles că și anul acesta veți avea ateliere de creație organizate pentru elevi, pentru tineri…

C.O.: Da, pentru că, după părerea mea, acesta este un eveniment care cuprinde toate generațiile! Avem copilașii care vin 2 zile și lucrează în mijlocul nostru. Este ceea ce eu aplic de multă vreme, cu succes, pentru că așa sunt implicați și localnicii. Vin părinți cu copii aici și îi aduc, vrând-nevrând, în expoziție. Cu alte cuvinte, este o deschidere care trebuia făcută, cumva. Este o ușă, o fereastră deschisă iubitorilor de artă. Anul acesta avem doi tinerii participanți, copii ai artiștilor prezenți aici. Fiica mea, care este regizor și este acum în ultimul an la masterat, la actorie în București, și băiatul familiei de artiști de la Oradea. Ei vor face împreună, un videoclip lărgit al evenimentului. De fapt, fiica mea făcea asta de fiecare dată, dar acum ei vor  face împreună acest videoclip, pentru că băiatul familiei de artiști de la Oradea a luat un premiu la un festival de film!  Deci, iată, avem alături de noi și  tineri dintr-o generație cu vârsta ceva mai mare decât cea a copiilor!

I.T.: Ce altceva aduce nou, anul acesta, Tabăra de creație de la Abrud? 

C.O.: Ineditul din acest an este că vom avea în cadrul vernisajului expoziției noastre o mini expoziție a unei abrudence, fostă studentă a doamnei profesor Mihaela Tătulescu, la Facultatea de Arte din cadrul Universității de la Oradea. Așadar, încerc să fac niște legături, să țes un păienjeniș cultural pe mai multe planuri artistice.

I.T.: Cu alte cuvinte, prin implicarea și efortul dumneavoastră, al colectivului prezent aici, oferiți „pata de culoare” de care are nevoie un oraș devenit după evenimentele din anul 1989, asemenea multor altele, unul gri, amorțit…

C.O.: Pe mine mă cheamă locul aici, fiind născută la Abrud.  Pentru mine a fost o mare surpriză și bucurie să trec din nou, după niște ani, pragul școlii în care am fost elevă în clasele I-IV.  Am intrat, pur și simplu, în clasa mea de atunci, devenită acum secretariatul Companiei Cupru Min SA Abrud.

I.T.: Știu că la edițiile anterioare ale Taberei de creație ați avut artiști premiați. O veți face și anul acesta?

C.O.: Da, anul acesta vom avea un singur premiu acordat. Cultura nu are culoare politică, însă autoritățile locale ne susțin cum pot și cât pot, prin implicare directă și prin sponsorizări.

I.T.: Când va avea loc vernisajul expoziției realizate cu lucrările artiștilor participanți?

C.O.: Vernisajul va avea loc marți, 3 septembrie 2024, la ora prânzului.

I.T.: Vă mulțumesc mult pentru timpul acordat! Cu siguranță, prin această discuție, le vom trezi interesul iubitorilor de artă pentru a o considera drept o invitație la vernisaj. Mult succes!

C.O.: Și noi vă mulțumim! Vă așteptăm la Abrud, cu drag!

Foto: Olimpia-Coman Sipeanu

Autor: Ion Talpoș

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*