Conferința națională de dreptul muncii „Ion Traian Ștefănescu” intitulată „Între modern și tradițional în relațiile de muncă” a avut loc vineri, 31 mai în Sala Senatului ULBS „prof. Grațian Ștețiu” și a reunit personalități academice din mediul juridic recunoscute pe plan național.
La evenimentul științific deschis de rectorul ULBS, prof.univ.dr. Sorin Radu, au participat av.dr. Alexandru Suciu, decanul Baroului Sibiu, conf.univ.dr. Sebastian Spinei, decanul Facultății de Drept din cadrul ULBS și lector univ.dr. Mihaela Marica, prodecanul Facultății de Drept din cadrul Academiei de Științe Economice din București. Conferința a fost organizată în parteneriat cu Academia de Științe Juridice din România, Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Științe Economice din București și Baroul Sibiu.
Panelul din debutul manifestării, moderat de prof.univ.dr.av. Magda Volonciu și conf. univ.dr. Monica Gheorghe, i-au avut ca invitați pe prof. univ. dr. Raluca Dimitriu, din partea Facultății de Drept, Academia de Studii Economice din București, prof. univ. dr. Claudia-Ana Moarcăș, Facultatea de Drept, Universitatea din București, prof. univ. dr. dr. HC av. Alexandru Țiclea, Universitatea Ecologică din București, conf. univ. dr. Felicia Roșioru, Facultatea de Drept Universitatea Babeș- Bolyai din Cluj Napoca, conf.univ.dr. Dana Moțiu, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara, conf.univ.dr. Carmen Nenu, Facultatea de Științe Economice și Drept, Politehnica București.
În cadrul următoarelor paneluri au fost generate dezbateri între cercetători și practicieni ai dreptului muncii, toate conducând la concluzia că lumea muncii este într-o continuă schimbare.
„Tema ediției din acest an Între modern și tradițional în relațiile de muncă ne plasează în plin mediu al provocărilor determinate de evoluția tehnologiei, globalizare și schimbări în natura muncii care pot influența constantele muncii cu care am fost obișnuiți. Corpul de principii și norme care reglementează relația tradițională binară dintre angajator și angajat a fost supusă în ultimii ani unor transformări semnificative pentru a se adapta la complexitatea formelor contemporane de muncă, au existat adaptări și actualizări ale legislației muncii pentru a răspunde noilor provocări și a proteja totodată drepturile lucrătorilor.
Pe o piață a muncii interconectată și dinamică, raporturile de muncă pare că se îndepărtează tot mai mult de reperele tradiționale. În acest cadru, manifestarea științifică de astăzi își propune ca prin analiza critică și dezbaterea constructivă să abordeze și fațetele cheie ale relației de muncă moderne”, transmit reprezentanții ULBS.