Intoxicaţi cu ciuperci

Peste 20 de persoane din judeţul Sibiu au ajuns la spital, intoxicate cu ciuperci. Medicii le recomandă sibienilor să nu mai mănânce ciuperci culese din pădure sau cumpărate din piaţă.

Din cauza ploilor abundente din ultima perioadă, culturile de ciuperci, atât comestibile, cât şi otrăvitoare, s-au înmulţit în păduri şi păşuri. De la o zi la alta, tot mai multe persoane se prezintă la Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) după ce au mâncat ciuperci din pădure sau cumpărate de la particulari. Numărul sibienilor îmbolnăviţi depăşeşte 20, din care şase sunt copii cu vârste cuprinse între un an şi şase luni şi 14 ani.

 


Nici copiii nu scapă

Ultimul val de intoxicaţii a fost înregistrat la începutul săptămânii, când cinci persoane au ajuns la Spitalul Judeţean. „Este vorba despre trei bărbaţi şi două femei cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani. Pacienţii au acuzat intoxicaţii în urma consumului de ciuperci şi provin din localităţile învecinate Sibiului: Mag, Cristian, Dobârca, Moşna şi Hosman“, a precizat Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Nici copiii nu au fost feriţi de acest pericol. În ciuda sfaturilor primite din partea specialiştilor, doi copii în vârstă de 5 şi respectiv 7 ani, din Săcel şi Micăsasa, au fost aduşi la spital.

Otrava se răspândeşte

Medicii le recomandă sibienilor să nu consume ciuperci culese din pădure sau cumpărate din piaţă, de la tarabe, deoarece o singură ciupercă este suficientă pentru a otrăvi întreaga cantitate recoltată. În România, există în prezent aproximativ 50 de specii otrăvitoare, iar numărul acestora creşte de la an la an, din cauza mutaţiilor genetice. Fenomenul a devenit foarte derutant chiar şi pentru cunoscători, care nu mai pot face foarte bine diferenţierea. „Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală şi de aceea este necesară prezentarea la medic, pentru tratament de specialitate“, avertizează Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, adăugând că se impune achiziţionarea şi consumarea ciupercilor numai din unităţile comerciale şi de producţie autorizate, însoţite de certificate fitosanitare.

Cum se manifestă intoxicaţia cu ciuperci

Simptomele sunt variate, în funcţie de tipul şi cantitatea de ciuperci consumate sau de organismul persoanei care le consumă. Primele manifestări pot apărea chiar şi la 15-30 de minute după consum, până la una-două ore, şi se manifestă prin tulburări nervoase, furnicături ale membrelor, convulsii, halucinaţii, salivaţie abundentă, lăcrimare sau dureri abdominale. Există şi cazuri în care manifestările pot apărea după cel puţin 12 ore de la consum şi se manifestă prin greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, tulburări neurologice, encefalopatie sau hipoglicemie, mergând până la comă şi chiar deces.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura