ITM Sibiu a acordat amenzi de 30.000 de lei unor firme de plasare a forței de muncă.
Timp de cinci zile, s-a desfăşurat, la iniţiativa Inspecţiei Muncii, o campanie naţională de verificare a modului în care agenţii de ocupare a forţei de muncă respectă prevederile Legii privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate. Au fost efectuate verificări la 78 de angajatori, fiind constatate 47 de neconformităţi, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere cu termene precise de realizare. Au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale, din care cinci amenzi în valoare de 30.000 lei. Un angajator a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 10.000 de lei pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă.
Fără acte-n regulă
Controalele efectuate în aceste domenii de activitate au evidenţiat, în principal, următoarele deficienţe: primirea la muncă fără încheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă, încadrarea de personal necalificat şi fără experienţă în domeniul forţei de muncă, lipsa unei bănci de date care să cuprindă ofertele şi solicitările de locuri de muncă în străinătate, absenţa unor contracte care să conţină oferte ferme de locuri de muncă, neînregistrarea la Inspectoratul Teritorial de Muncă, lipsa prevederii in actul constitutiv, în cadrul obiectului de activitate a activităţii de mediere, nerespectarea dispoziţiilor legale privind reţinerea la sediul unităţii a registrului general de evidenţă a salariaţilor în format electronic.
„Obiectivul acestei campanii a urmărit identificarea cazurilor în care agenţii de ocupare a forţei de muncă nu respectă prevederile Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare, creşterea gradului de conştientizare a agenţilor de ocupare a forţei de muncă faţă de obligativitatea respectării prevederilor legale specifice domeniului medierii, diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către agenţii de ocupare a forţei de muncă a prevederilor legale aplicabile domeniului privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate“, afirmă Szombatfalvi Török Francisc, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu.