Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși a intrat în istoria Sibiului

Cea de-a cincea ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO), desfășurată la Sibiu în perioada 6 – 9 septembrie, s-a încheiat duminică, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde tinerii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi din care au făcut parte ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu reprezentanți ai delegațiilor din țară și străinătate.

Organizatorii ITO 2018 au fost Arhiepiscopia Sibiului, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna“, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, Muzeul ASTRA, Organizația Tinerilor din Sibiu și Centrul de Tineret Seminarium Transsilvanium.

„Câtă bucurie ați creat cerului!”

ÎPS Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat pe tineri să-și păstreze credința și curăția sufletească pentru a rămâne în continuare vrednici fii ai Bisericii străbune. „Duceți această mărturie, duceți bucuria pe care ați trăit-o aici în aceste zile, bucuria preamăririi Maicii Preacurate, spuneți părinților voștri, mamelor voastre, câtă bucurie ați creat cerului, Bisericii și tuturor celor care v-au văzut și v-au primit aici. Să fie binecuvântați părinții voștri, dar să fiți voi rodul binecuvântat al familiei noastre pe care o iubim, o cinstim și o apărăm”, le-a spus ierarhul. Câțiva tineri au citit un document prin care au fost sintetizate concluziile și dorințele exprimate în cadrul discuțiilor de la ateliere din acest an.

Mai apoi, delegația Arhiepiscopiei Craiovei (organizatorii ITO 2019) a primit torța și i-a invitat pe tineri la anul în cetatea Băniei. Ceremonia s-a încheiat cu intonarea imnului ITO 2018.

„Să nu uitați că avem o Românie Mare!“

Sala Transilvania din Sibiu a găzduit, vineri, în a doua zi a activităților din cadrul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, conferința „Unitate. Credință. Neam. De 100 de ori România”, susținută de ambasadorul Emil Hurezeanu și moderată de părintele Constantin Necula. Tinerii participanți au umplut Polivalenta, aducând cu ei entuziasmul și bucuria căpătate la atelierele din timpul zilei, și au vorbit despre nevoile lor în cadrul Bisericii. În prelegerea sa, ambasadorul Emil Hurezeanu a vorbit tinerilor despre rădăcinile fiecărui neam, datoria de a ne cunoaște și prețui trecutul și despre modelele oferite de înaintași, precum Sf. Ierarh Andrei Șaguna, care a transformat Sibiul și Transilvania dintr-o zonă de la marginea Imperiului Austro-Ungar într-un puternic centru de cultură și spiritualitate românească. Părintele Necula a invocat, la rândul său, datoria de a ne aminti de jertfa înaintașilor noștri și a povestit tinerilor episoade din timpul Primului Război Mondial consemnate în scrieri memorialistice, cum ar fi cele ale lui Octavian Tăslăuanu.

„România Mare, pentru foarte mulți dintre ei n-a mai fost pe pământ, ci în pământ, n-a mai fost în viața aceasta, ci în viața a cărei judecată încă o așteptăm. Ce v-a spus dl. Emil Hurezeanu la actualitatea politică a acestei clipe e să nădăjduiți în cer, să nu uitați că avem o Românie Mare, precum în cer așa și pe pământ, că pâinea cea de toate zilele pe care o frângem pe mesele noastre poartă într-însa molecule de înaintași, că ne mâncăm pe masă înaintașii, de fapt, că zdroaba vinului nu-i numai strugure, ci și lacrimă de iubită și de mireasă și de mamă ce-și așteaptă de secole întoarcerea acasă a feciorului ce nu mai vine și că nu putem exista raportându-ne doar la lucruri la care alții vor să ne învețe să ne raportăm”, a subliniat părintele Necula.

Procesiunea Unității

După conferință, tinerii și delegațiile au participat la Procesiunea Unității, de la Sala Transilvania până în Piața Mare. Pe traseu, tinerii au cântat pricesne și cântece specifice zonelor și țărilor din care provin, au purtat steagurile eparhiilor și țărilor reprezentate, iar sibienii i-au întâmpinat cu aplauze și felicitări.

Fanfara Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu i-au însoțit și au cântat imnuri patriotice și religioase. În fața Catedralei, tinerii au fost întâmpinați de Mitropolitul Ardealului, care a oficiat o slujbă de mulțumire și de binecuvântare. „Voi aveți cea mai mare îndreptățire de a spune nu răului. Atenție, deci, pe drumul pe care mergeți, înțelegeți ceea ce vă spun părinții și țineți legătura cu ei pentru că veți deveni și voi părinți. În drumul acesta aveți un temei puternic în iubirea față de Dumnezeu, iubirea față de Biserica în care v-ați născut, ați crescut și în care sperați să rămâneți până la sfârșitul vieții împreună cu Hristos!”, a spus ierarhul. A doua zi din programul ITO 2018 s-a încheiat cu un spectacol de muzică și dansuri populare din toate zonele țării susținut de Ansamblul „Cindrelul – Junii Sibiului” și invitații săi în Piața Mare.

Întâlnire cu tradiția

Sâmbătă, a treia zi din programul ITO 2018, i-a adunat pe cei peste 3.000 de participanți în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici au avut posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie oficiată pe scena de pe lac și să dea răspunsurile liturgice. Slujba a fost oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi din care au făcut parte ÎPS Laurențiu, ÎPS Mitropolit Naum de Ruse (Patriarhia Bulgariei), ÎPS Juraj Stranský, Arhiepiscop de Michalovce și Košice (Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehiei și Slovaciei), PS Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), PS Nektarios de Arsinois (Biserica Ortodoxă a Ciprului), PS Athanasius de Lodz și Poznan (Biserica Ortodoxă a Poloniei), arhimandriți și preoți din Bisericile Ortodoxe surori și din țară. În cuvântul de învățătură, ÎPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre semnificațiile sărbătorii din 8 septembrie și despre cinstirea Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă. „Maica Domnului este Biserica vie care poartă în ea pe Hristos Mântuitorul, apoi, așa cum o vedem în majoritatea icoanelor noastre, prin naștere și creștere Îl arată lumii, zicând cea mai scurtă predică a ei la nunta din Cana Galileii: «să faceți tot ceea ce Vă va spune El!». Ea nu are o altă Evanghelie, altă învățătură sau un alt testament mântuitor, decât Cuvântul cel pururea viu, luminător și sfințitor al Fiului Său. Să ascultăm de Dumnezeu! Acesta este cuvântul pe care Maica Domnului ni-l șoptește din icoanele sale. Acesta este secretul biruinței vieții noastre. Cerul și pământul trec; lumea aceasta este într-o continuă schimbare; s-au perindat mentalități diferite, imperii, ideologii, stăpâniri de tot felul”, a subliniat ierarhul. Acest moment din programul ITO 2018 a fost organizat împreună cu CNM ASTRA.

Impresiile participanților

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Sibiu reprezintă povestea celor din Africa, Asia, America sau Europa care văd ortodoxia ca pe o lecție a comuniunii și totodată un prilej de ajutor pentru toți cei din jur.

Veniți tocmai din Rwanda sau Uganda, țări unde ortodoxia numără doar câteva mii de adepți, tineri precum Dimitrios Sendiyya sau Charles Mugulusi spun că Dumnezeu poate fi găsit oriunde, însă calea ortodoxiei e cea care le dă forța de a se uni și a-l aduce pe Dumnezeu într-o biserică, chiar dacă aceasta își găsește locul într-o clădire improvizată sau în casa unui paroh cu duh și suflet mare. Lecția pe care au învățat-o în România e cea a iertării, iubirii aproapelui și unității.

  • „Ortodoxia este unică! Mii de oameni, indiferent de rasă și de naționalitate, suntem aici ca unul!”, ne-a mărturisit Charles Mugulusi.
  • „Este o atmosferă foarte plăcută, mă simt ca într-o mică familie care s-a format foarte repede, s-a închegat foarte ușor. Mereu m-am simțit bine la ITO, se simte atmosfera de bine, că e ce trebuie. Discuțiile și temele abordate sunt foarte bine gândite, sunt discuții care ar trebuie mult mai mult dezvoltate între tineri, iar tinerii ar trebui să dezvolte cât mai mult pe aceste teme, fără rușine, fără inhibiții, ar trebui să vorbească și cu alții și să-i ducă cât mai departe și să încerce să găsească răspunsuri la unele întrebări. Sunt la a treia ediție a ITO și îmi place foarte mult la Sibiu, senzația este una nouă de fiecare dată, nu se compară o ediție cu alta, grupurile sunt foarte bune, conducătorii și organizatorii de grupuri la fel, este foarte bine, oamenii sunt foarte primitori și se simte dragostea între ei“, spune Larisa Popescu, 18 ani, din Caransebeș.
  • „Temele alese sunt foarte profunde și nu cred că ne ajunge timpul să discutăm complet despre ele. Sunt idei veșnice care duc la veșnicie și poți discuta foarte mult despre ele. Tinerii de aici au foarte multe cunoștințe despre Biserică, despre fericire și despre multe altele”, crede Tudor Andrei Șebu, din Vrancea.
  • „Atmosfera de la ateliere este preferata mea din întreaga acțiune ITO pentru că sunt la al treilea an la ITO și atelierele le aștept cu nerăbdare pentru că aici poți lega prietenii. Probabil că nu ne vom aminti peste ani ce-am discutat, dar de prietenii și de oamenii pe care îi întâlnești îți amintești cu drag pentru că asta este esența acestei întâlniri: omul și sufletul”, susține Veronica Isailă, de 18 ani, care a venit de la Blaj.
  • „Este o atmosferă plăcută, oameni plini de viață, oameni frumoși care au idei interesante. Față de anii trecuți mi se pare că temele sunt foarte interesante, de actualitate. Am discutat o temă care mi-a plăcut foarte mult, adică despre oamenii care nu înțeleg ce se întâmplă cu adevărat la biserică și merg din reflex la liturghie”, spune Ovidiu Marcu Toma, 18 ani, din Șimleul Silvaniei.
  • „Am discutat diferite lucruri cu prietenii, dar și cu preoții care sunt responsabili de grupurile noastre. Am discutat despre cărți, despre viață și alte lucruri. Abia am cunoscut colegii, dar pot spune că sunt oameni extraordinari”, este impresia lui Nicolae Adrian Muntean, de 17 ani, din Casimcea, județul Tulcea.

Cosmin PAL, Viorica MAIER / foto: Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*