Lia și Dan Perjovschi au organizat o discuție informală cu mai mulți artiști vizuali, dar și manageri culturali, curatori, cercetători, galeriști și teoreticieni ai artei contemporane, despre situația actuală a artei contemporane din România.
Evenimentul a avut loc sâmbătă, 18 noiembrie, la Biblioteca Județeană ASTRA, și a inclus prezentări PowerPoint, ca un fel de agendă a scenei de artă românească din ultima perioadă. A fost o discuție foarte caldă, ca între prieteni care nu s-au mai văzut de o vreme, dar care au să își spună lucruri pe care numai ei le-ar înțelege, care au aceleași suferințe. Toți păreau îngrijorați unii pentru ceilalți, curioși de cum au reușit să facă anumite lucruri și nerăbdători să ofere sfaturi/păreri, dacă era cazul.
Cine a participat?
Evenimentul a durat 6 ore și au participat nume ca Miklós Dénes (artist vizual și cadru universitar, Cluj), Mădălina Brașoveanu (artist vizual, Oradea), Miklos Onucșan (artist vizual, Oradea), Șteafania Ferchedău (manager cultural, București), Magda Radu (curator și istoric al artelor, București), Ștefan Sava (artist vizual, București), Casandra Vidrighin (artist vizual, Sibiu) sau Marian Ivan (galerist, București).
De notat
Institutul Prezentului este o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative lansată de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban la București și adună artiști vizuali și performeri deopotrivă, creând un spațiu comunicare transdisciplinară și transnațională.
Salonul de proiecte este un proiect inițiat in 2011 de către Magda Radu și Alexandra Croitoru. Proiectul se concentrează pe arta contemporană românească, prin diverse expoziții, prezentări și dezbateri. Pune artiști tineri în dialog cu artiști consacrați, plasându-i astfel într-un context mai larg. Salonul de proiecte lucrează cu artiști locali sau internaționali și a funcționat într-o anexă a Muzeului Național de Artă Contemporană din Bucuerști din 2011 până în 2015, de când funcționează pe cont propriu, prin Asociația Salonul de proiecte, în clădirea fostei tipografii Universul. Din echipa care se ocupă de acest proiect mai fac parte Ștefan Sava și Alina Bucur.
În 2006, Marian Ivan a deschis Ivan Gallery la București. Galeria de artă e micuță și, spune fondatoarea, odată au avut doar un vizitator într-o săptămână, dar a găzduit unele dintre cele mai mari nume ale artei contemporane românești, cum ar fi Geta Brătescu sau Lia Perjovschi.
Artiștii au nevoie de spațiu
La sfârșitul evenimentului am rămas cu imaginea a opt oameni în strânsă legătură cu arta vizuală contemporană care au făcut opt prezentări despre munca lor din ultima perioadă, care au discutat despre situația artei contemporane în momentul de față în România. Am aflat, pe această cale, că există prea puține spații în care artiștii să poată exista, să se poată manifesta. Am aflat că uneori galeriștii nu îi lasă să pună o instalație așa cum și-ar dori ei. Am aflat că există o cameră plină cu pământ la o galerie din Soho, New York. Am aflat că prea puțină lume e interesată de arta contemporană, că prea puțini oameni vor să o cunoască, mai ales în România și am aflat că nu, nu poți să exiști ca artist „nomad”, mereu ai nevoie de un spațiu.
Cătălina STANISLAV