Instanţa supremă ar putea pronunţa, joi, decizia privind revizuirea condamnării Elenei Udrea.
Pe 12 noiembrie, un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a amânat, pentru 12 decembrie, pronunţarea unei decizii pe cererea depusă de Elena Udrea privind revizuirea condamnării de 6 ani închisoare pe care a primit-o în dosarul „Gala Bute”, scrie Agerpres.
Udrea este încarcerată la Penitenciarul Târgşor din iunie 2022, după ce a fost extrădată din Bulgaria, unde fugise cu puţin timp înainte de condamnare.
Din completul de judecată face parte şi Lia Savonea, magistratul care a anulat recent condamnarea lui Mario Iorgulescu la 13 ani şi 8 luni, l-a achitat pe fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu şi care a restituit la Parchet ‘Dosarul Revoluţiei’ în care este inculpat Ion Iliescu.
De asemenea, un alt judecător din complet este Mihail Udroiu, fost consilier al Alinei Bica la DIICOT. Elena Udrea şi Alina Bica au fugit în anul 2018 în Costa Rica pentru a scăpa de condamnări.
Traseul acestui proces a fost unul destul de complicat. Udrea a fost trimisă în judecată în 2015 şi condamnată definitiv în iunie 2018, însă ea a fugit înainte de pronunţarea sentinţei, fiind depistată şi încarcerată în Costa Rica.
Ulterior, în decembrie 2018, Curtea Constituţională a decis că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de 5 judecători de la această instanţă. În consecinţă, condamnările din dosarul „Gala Bute” au fost suspendate, Udrea a fost eliberată din arestul din Costa Rica şi s-a întors în România.
În aprilie 2022, în baza unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Instanţa supremă respinge o contestaţie în anulare depusă de Elena Udrea şi confirmă condamnarea la şase ani închisoare. Elena Udrea fuge în Bulgaria, însă este prinsă şi trimisă în ţară, fiind încarcerată în iunie 2022.
În acest dosar, Elena Udrea este acuzată că a coordonat un sistem prin care persoane apropiate ei au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de Ministerul Turismului, pe care îl conducea.
Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie al Organizaţiei Bucureşti a PDL sau al fostului şef al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja.
Udrea mai este acuzată că a determinat funcţionari din Ministerul Turismului să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la gala unde a boxat Lucian Bute.
Prejudiciul imputat Elenei Udrea se ridică la 3 milioane de euro, sumă care încă nu a fost recuperată de statul român.