Inspectorii de muncă au pus tunurile pe agenții mediere și plasare a forței de muncă în străinătate

Inspectorii de muncă din cadrul ITM Sibiu au verificat 25 de agenți de plasare a forței de muncă din județul Sibiu și au constatat 28 de deficiențe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere.

De asemenea, s-au aplicat sancțiuni contravenționale sub formă de avertismente și trei amenzi, în valoare totală de 28.000 de lei. A fost sancționat cu amendă în cuantum de 20.000 de lei un agent depistat că efectua activități de mediere contra cost, intrând astfel în contradicție cu prevederile legii privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate. Un alt agent a fost sancționat cu amendă în valoare de 5.000 lei pentru nerespectarea obligației de organizare a unei baze de date care să conțină ofertele ferme de locuri de muncă din străinătate și datele de identificare ale solicitanților. De asemenea, a mai fost aplicată o amendă în valoare de 3.000 de lei, pentru netransmiterea situației trimestriale cu persoanele mediate și angajate în străinătate.

Au mai fost sancționate cu avertismente neconformități privind lipsa elementelor prevăzute de lege în ofertele de locuri de muncă în străinătate.

La inițiativa Inspecției Muncii, în perioada 5 – 14 decembrie 2018, s-a desfășurat campania națională pentru verificarea respectării prevederilor legale cu privire la condițiile de funcționare și procedura de înregistrare a persoanelor juridice care își desfășoară activitatea pe teritoriul României ca agenți de plasare a forței de muncă în străinătate.

“În contextul schimbării legislației care reglementează condițiile de funcționare și procedura de înregistrare ale persoanelor juridice care desfășoară pe teritoriul României activități de mediere și plasare forță de muncă în străinătate, campania are ca obiective generale: identificarea cazurilor de nerespectare a condițiilor de funcționare și a procedurii de înregistrare a agenților, conștientizarea agenților față de obligativitatea respectării noilor prevederi legale, precum și diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectare de către agenții de plasare a forței de muncă a prevederilor legale în domeniu”, a explicat Remus Furtună, inspectorul șef al ITM Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*