Inițiativă legislativă: Minorii nu vor mai avea voie să cumpere energizante și țigări electronice

Așa cum se-ntâmplă acum în cazul băuturilor alcoolice, comercializarea băuturilor energizante și a țigărilor electronice către minori ar putea fi interzisă, potrivit unei propuneri legislative.

Foto: freepik.com

Minorii nu vor mai avea voie să cumpere energizante și țigări electronice, potrivit unor inițiative legislative.

Autorul inițiativelor a declarat că se dorește interzicerea comercializării energizantelor și țigărilor electronice, deoarece acestea au un efect negativ asupra organismului.

„Energizantele conţin substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central şi reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor”, a scris Alfred Simonis, marţi, pe Facebook.

Energizantele și țigările i-au fost fatale unui adolescent de 17 ani

La mijlocul lunii iulie un elev în vârstă de 17 ani, venit la o şcoală de vară a uneia dintre universităţile din Iaşi, a murit după ce a fumat foarte mult şi a consumat mai multe doze cu băutură energizantă.

În ciuda eforturilor făcute timp de o oră pentru resuscitarea acestui băiat, eforturile au fost în zadar.

„S-a declarat decesul, s-a anunţat Poliţia, iar cazul va fi evaluat post-mortem de către IML. Din anamneză, din declaraţiile colegilor care se aflau la locul intervenţiei, pentru că întotdeauna căutăm cauze potenţial reversibile ale stopului cardio-respirator astfel încât să putem face şi un tratament etiologic în timpul resuscitării, s-a evidenţiat că tânărul de 17 ani consumase băuturi energizante, aproximativ patru doze, şi fumase în noaptea respectivă două pachete de ţigări”, a spus Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi.

Energizantele, extrem de periculoase pentru tineri

Consumul de băuturi cu cofeină de la vârste fragede este însoţit de riscuri mari . Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani.

Medicii atrag atenţia că se confruntă cu un val de evenimente medicale nedorite în rândul tinerilor, accidentele vasculare cerebrale şi infarctele miocardice acute producându-se la vârste din ce în ce mai mici.

„Ei beau deja din clasa a IV-a – a V-a, până ajung în clasa a VIII-a se obişnuiesc deja cu 2 litri de cola pe zi, pe 24 ore. De aceea se şi produc fenomenele acestea medicale, infarctul în special, la 19, la 20 ani. Inima, care are o funcţie de pompă, ajunge la un tânăr de 20 ani, care bea, să zic, din clasa a VI-a cola, ca la un bătrân de 80-90 ani, asta se întâmplă din punct de vedere medical”, a spus medicul Dragoş Toader, din cadrul Serviciului Judeţean de Urgenţă Olt, citat de Adevărul.

Dacă băuturile de tip cola pot produce, în câţiva ani, efectele menţionate mai sus, este de precizat că energizantele au efect şi mai puternic decât acestea.

„Energizantele sunt mult mai periculoase, deoarece concentraţiile în substanţele vasodilatatoare şi excitante sunt mult mai mari, iar organismul, nefiind obişnuit, automat reacţionează într-un anume mod. De obicei infarctul se produce, accidentul vascular cerebral, ruptură cardiacă, ruptură aortică”, a mai spus medicul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*