Sunt tot mai multe voci care strigă, în semn de disperare. Oamenii încep să se sature de restricții. Firmele, în special cele din domeniul HORECA, însă nu doar acestea, încep să își pierd orice sansă de reabilitare. Ministerele de resort, cu competențe (și) pe mediul de afaceri initiază ordonanțe de guvern, fac tot felul de promisiuni, însă totul rămâne la nivel de hârtie. Speranțele celor ce au clădit ani de zile, dezvoltându-și firmele, se năruiesc tot mai mult.
Măsura 2, schema de sprijin pentru cei din mediul de afaceri afectați, firme românești în special, de efectele Covid 19, este aproape blocată. Aproximativ 14000 firme, din 22000, sunt încă în așteptarea banilor sau în evaluare. Vorbim de o măsură lansată la sfarsitul verii 2020. Administratorii de afaceri n-au niciun orizont, ministerul economiei nu are nicio o pozitie, niciun calendar asumat. Datoriile firmelor cresc, atât la bugetul de stat, cât și la furnizori. Riscul unui blocaj economic, cel putin la nivelul firmelor mici si mijlocii, este iminent. Popririle pe conturi, de parcă ar avea ce să le ia, au început să curgă. Presiunea încasărilor, la bugetul central și la bugetul local, crește de la o zi la alta, instituțiile în cauză au început vânătoarea disponibilităților din conturile firmelor. Băncile vor începe să devină tot mai puțin tolerabile cu debtorii care și-au amânat la plata împrumuturile contractate înainte de pandemie. Ce șanse pot avea aceste firme în lipsa unor măsuri ferme din partea statului, de a-i ajuta? Zero. Trebuie reținut că firmele nu au ajuns în această situație din motive ce țin de un management deficitar, ori urmare a unei administrări greșite, ci pentru că statul a luat anumite decizii care au avut efect asupra afacerilor acestora.
Masura 3, cealaltă schema de ajutor, este sistată, cred pe bună dreptate. Nu s-ar fi obținut efectul scontat. Au reclamat acest lucru reprezentanții patronatelor, încă din faza de dezbatere publică, însă vocile lor nu au fost auzite. Dincolo de ”reușita” unor afaceri imobiliare, și de a oferi sprijin unor firme care oricum aveau disponibil banesc, Măsura 3, în forma inițială, nu servea nimănui. Inteleg blocarea măsurii, pentru a fi relansată, sper într-o formă imbunătățită, însă nu pot înțelege de ce durează atât de mult.
Schema de ajutor pentru HORECA, extrem de utilă industriei, pare a fi îngropată. Despre această schemă de ajutor, guvernanții au început să vorbească din septembrie 2020. Suntem în prag de Aprilie 2021 și nu au niciun gând să o aplice. Mă întreb dacă cei care conduc ministerele de resort implicate, înțeleg importanța fiecărei zile pentru antreprenorii aflați în dificultate. Aceștia au ca singură speranță, intervenția statului, sprijinul acestuia. Și vă asigur că sunt mulți!
Unde este parteneriatul între statul român și mediul de afaceri? Sau il invocați doar atunci când vine vorba de plata taxelor și impozitelor? Ni se vorbește despre responsabilitatea celor care administrează afaceri, de impactul social și economic, ca rezultat al comportamentului întreprinderilor mici și mijlocii. Recunosc că și eu am făcut multe îndemnuri de responsabilitate de-a lungul timpului, însă unde este responsabilitatea statului de această dată? De ce nu se intervine ferm si fără echivoc, știind situația dramatică a atâtor firme românești? Ce așteptări ai ca stat, să te respecte antreprenorii, să se comporte responsabil, mai ales post pandemie, când ei primesc doar promisiuni și restricții!?
Nu pun la îndoială buna intenție, fiind o misiune dificilă în a identifica masurile cele mai bune, în primul rând pentru siguranța cetățenilor, pentru sănătatea lor, însă trebuie asumate și efectele negative pe care le produc deciziile guvenrnaților, si găsite soluții pragmatice, aplicabile imediat.
Dacă voi, cei care ne conduceți, nu aveți experiențe antreprenoriale, nu ați fost implicați direct în mediul privat, măcar ascultați glasul celor care știu ce vorbesc, care trăiesc ca rezultat al antreprenoriatului, deopotrivă angajați și angajatori.
Pentru orașele turistice, culturale, cum este și Sibiul, industria HORECA are o foarte mare însemnătate. Sunt multe afaceri din industria HORECA care au avut nevoie de ani întregi pentru a deveni afaceri mature, responsabile. Firme care au înțeles să își stabilească valori, standarde de calitate, astfel încât turistul să aprecieze serviciile primate. În cele din urma industria HORECA din Sibiu este parte integrantă a sistemul general de evaluare al satisfactiei turistului venit in Sibiu, pentru Sibiu. Nu-i omorâți! Nu le ignorați efortul depus de atâția ani! Nu gândiți în sensul în care „inchid unii, deschid alții”. Nu așa construim un oraș sănătos, o tară sănătoasa! Nu vom evolua niciodată în acest fel! Opriți luptele și orgoliile dintre voi, partide politice aflate la guvernare, sau la nivel de partid, și faceți ceva, oameni buni! Până nu e prea târziu!