Subiectele politice, subiectele legate de criza provocată de creșterea prețurilor gazelor și a electricității, ori cele legate de un posibil conflict militar la granițele Ucrainei sunt cele care țin primele pagini ale ziarelor în ultima perioadă.
Într-un fel sau altul, totul este legat de politică, de oamenii pe care-i trimitem să ne reprezinte, să decidă în locul nostru. Sibiul a votat în mare măsură cu Partidul Național Liberal. Nu neapărat că sibienii, la nivel de județ, au convingeri de dreapta, liberale, ci pentru că, în accepțiunea mea, PNL era pe un trend (tendință) crescător la nivel național, reușea să comunice mai bine mesajul decât celelalte partide, a înțeles să se lanseze în mai multe promisiuni electorale, unele lipsite de orice șansă de a fi puse în aplicare, dar mai ales pentru că președintele țării este un sibian, susținător al PNL.
Însă, de atunci și până în prezent, foarte multe lucruri s-au schimbat. Partidul Național Liberal este în cădere liberă. Președintele țării pare a se arăta tot mai dezamăgit de modul cum au gestionat, și încă gestionează, liderii PNL conflictele interne, de lipsa soluțiilor pentru problemele românilor, de nivelul scăzut de implicare în rezolvarea acestora. Cred că (și) acestea au fost motive pentru președintele țării să împingă PNL spre o conviețuire cu PSD, la cârma țării, în condițiile în care USR Plus nu s-a dovedit a fi un partid obedient, care să stea în umbra PNL. Ori Partidul Național Liberal a devenit un soi de curcan umflat în pene, cu lideri vechi, dar și noi, care nu-și mai vedeau lungul nasului, care s-au distanțat de cetățean, de votant. Un partid care în ultima perioada a întreținut mai mult orgoliile, jocurile politice, a încurajat dorința de acaparare instituțională, care s-a arătat mai preocupat de imagine și mai puțin de soluții sau rezultate. Îmi este greu să cred că președintele țării nu a înțeles că un astfel de demers, cel al punerii la aceeași masă a PNL și PSD, îi va aduce un deficit de imagine, însă cel mai probabil a fost singura cale de a disciplina PNL, de a-i împinge spre o (nouă) reorganizare. E drept, aceștia nu prea reușesc nici în al doisprezecelea ceas, liderul partidului se luptă cu liderul guvernului, membru al aceluiași partid. Tot mai multe voci pun sub semnul întrebării autoritatea liderului partidului, s-au creat tot mai multe grupuri de influență.
Luptele interne continuă și par a fi departe de un final pozitiv. Cât despre susținători, sondajele arată că sunt tot mai puțini. Admit că și eu sunt printre cei care nu mai văd un viitor pentru PNL. Cred că cei mai dezamăgiți sunt primarii PNL în funcție, în special în zonele rurale, unde contactul cu omul se face la un alt nivel, promisiunile sunt altfel înțelese și asumate, relația primar – cetățean este mult mai personala.
În Sibiu, ca și în țară, Partidul Național Liberal are nevoie de schimbări radicale. Sunt prea mulți oameni vechi, rutinați, care se vor în continuare lideri, influenți, se consideră reprezentanți ai comunității, dar care sunt preocupați doar de noi și noi mandate, prea puțin de cetățeni. Culmea este că am continuat să-i alegem. Sibiul din punct de vedere politic este într-o reașezare, votanții cred că au trăit prea multe dezamăgiri în ultima perioadă, cât să nu mai înțeleagă ce ar trebui să aleagă pe viitor. La alegerile din 2024 sibienii nu vor mai avea drept argument apartenența președintelui țării, ca fiind sibian și susținător al PNL, deoarece este în prag de terminare a mandatului. Cel mai probabil, la dezamăgirea pe care o trăiește presedintele țării, în relația cu PNL, acesta nu va mai emite recomandări înspre a se vota cu acest partid, păstrându-și neutralitatea. Rămâne însa de văzut, pe viitor, ce formațiuni politice vor crește, și care vor înregistra scăderi, care ne vor (re)câștiga încrederea și care vor continua să ne dezamăgească. Cu referire la prezent, putem vorbi doar despre dezamăgiri și nu doar pe plan politic. Trebuie să rămânem însă pozitivi, vor veni, probabil, și vremuri mai bune!