Lucrătorii Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov au început astăzi să amplaseze indicatoare rutiere de avertizare pe autostrada A1, în județul Sibiu, după ce, în doar trei zile, au avut loc două accidente soldate cu moartea a doi urși.
Aceste indicatoare vor avea rolul de a-i atenționa pe șoferi să reducă viteza.
„Până acum nu existau astfel de indicatoare pentru că nu ne-am aşteptat să avem o problemă cu urşii, pentru că în zonă sunt garduri de protecţie“, a declarat Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Lipsă de soluții
Autoritățile iau în calcul amplasarea unor garduri electrice pe segmentele împădurite ale autostrăzii A1 Sibiu-Orăștie, în zona Aciliu – Miercurea Sibiului, dar și realizarea de goane cu vânători.
Mihai Pop, de la Asociația Carnivore Mari, este de părere că goanele nu sunt o soluție bună. „Astea sunt total ineficiente. Unde să-l gonești, către ce? Dacă vânătorii încep să facă goane oarbe în acea zonă, vor crește agitația între animale, le mută din stânga în dreapta, le duc spre oameni. Gardurile electrice sunt foarte bune, dar trebuie bine planificate și întreținute, iar pe infrastructura care există, nu pot fi montate. Este nevoie de altceva”, a declarat Pop, pentru Hotnews. Specialistul este de părere că urșii au ajuns în acea zonă în căutare de ghinde.
Cătălin Drulă, membru al Comisiei Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților, a declarat pentru HotNews.ro că gardurile amplasate acum pe marginea autostrăzii nu sunt potrivite pentru mamifere mari și trebuie înlocuite. „Este doar o plasă care se întinde, câinii sapă pe sub ea, s-a tratat la mișto”, susține deputatul.