Ion Talpoș candidează independent pentru funcția de primar al orașului Tălmaciu, la alegerile locale din 5 iunie. Acesta nu a mai făcut până acum politică și este hotărât să câștige Primăria Tălmaciu prin atuurile sale profesionale, proiectele de dezvoltare pe care le-a pus pe hârtie și viziunea unui om care cunoaște în detaliu orașul în care trăiește.
De profesie inginer, Ion Talpoș vrea să se implice direct în administrația locală a orașului Tălmaciu. „Mă consider o persoană cu multă experiență, acumulată de-a lungul timpului, prin natura funcțiilor deținute la societăți cu capital de stat sau privat. Consider că pot să-mi folosesc această experiență, venind în întâmpinarea problemelor semenilor mei, pentru a le rezolva împreună. Nu am făcut niciodată politică, deoarece nu m-am identificat niciodată cu idealurile sau acțiunile vreunuia din actualele partide politice, cu reprezentare în orașul Tălmaciu. Nu vreau să le promit oamenilor multe, dar văd potențialul de dezvoltare al localității și cred că putem realiza mai multe cu banii pe care îi avem la dispoziție”, susține Ion Talpoș. Începând cu anul 2011, este director la S.C. Apă-Canal Tălmaciu S.R.L., societate aflată în subordinea Consiliului Local Tălmaciu. Anterior, a fost director comercial la „Firul Roșu” Tălmaciu, iar apoi a fondat și a condus o firmă în domeniul producției de mobilier, cu sediul în Tălmaciu.
Program pentru dezvoltarea orașului
Prioritățile programului său includ dezvoltarea economică a orașului, prin crearea unui parc industrial în zona de nord a orașului și atragerea de noi investitori, și îmbunătățirea calității serviciilor publice, prin cheltuirea cu chibzuință a banului public, investiții pe termen lung și un management eficient). Ion Talpoș a identificat și soluțiile pentru punerea în aplicare a programului său electoral. În ceea ce privește dezvoltarea economică a orașului, acesta are în vedere dezvoltarea unui parc industrial în zona de nord a localității, atragerea investițiilor, sprijinirea antreprenorilor locali și a investitorilor actuali. Totodată, acesta are în vedere și consilierea persoanelor care doresc să își deschidă o firmă sau care vor să atragă fonduri de la stat. Un alt obiectiv important în agenda sa este susținerea agriculturii, a microfermelor, a asocierii dintre proprietari, inclusiv pentru accesarea fondurilor europene. Alte proiecte care să ducă la dezvoltarea economică a comunității sunt promovarea turismului – amenajare circuite turistice, prezență mai bună pe internet, promovarea obiceiurilor locale etc. -, asigurarea infrastructurii necesare dezvoltării activităților economice și atragerea de fonduri europene sau de la bugetul central.
Administrație modernă și lucrări pentru confortul public
O strategie majoră pentru independentul care vrea să câștige Primăria Tălmaciu este modernizarea administrației locale. Totodată, relația cu concetățenii va fi promordială. În acest context, principalele obiective vizează îmbunătățirea serviciilor publice, simplificarea proceselor birocratice și cheltuirea cu chibzuință a banului public. De asemenea, are în vedere planificarea investițiilor cu o viziune pe termen lung, îmbunătățirea infrastructurii locale și continuarea lucrărilor de investiții aflate în derulare – apa potabilă în Tălmăcel, canalizare în Tălmaciu și Tălmăcel, asfaltarea străzilor etc. Pașii spre o primărie modernă și aflată la dispoziția cetățeanului includ digitalizarea serviciilor instituției, cu promovarea plăților online prin platforma Ghiseul.ro și îmbunătățirea prezenței on-line a Primăriei, și o comunicare mai bună între Primărie și cetățeni.
Alte puncte din strategie se referă la amenajarea mai multor spații verzi în oraș, înființarea asociațiilor de locatari pentru tratarea unitară a problemelor locatarilor și anveloparea locuințelor la un nivel organizat, cu fonduri MDRAP, respectarea regulilor de urbanism și igienizarea cursurilor de apă din raza administrativ -teritorială a orașului.
Carte de vizită
n Data și locul nașterii: 18 martie 1957, comuna Titești, județul Vâlcea
n Starea civilă: căsătorit, cu doi copii
n Studii:
1974 – 1976: Liceul Economic Călimănești
1977 – 1982: Facultatea de Mecanică Sibiu, specialitatea Tehnologia Construcțiilor de Mașini
n Activitate profesională:
1982 – 1985: inginer stagiar la „Firul Roşu” Tălmaciu (actuala „Romanofir” S.A.)
1985 – 1989: șef birou Aprovizionare la „Firul Roşu” Tălmaciu
1989 – 1991: director comercial la „Firul Roşu” Tălmaciu
1991 – 1993: administrator S.C. „Politeh” S.R.L. Sibiu
1993 – 1996: inginer în cadrul Biroului Logistică al U.M. 01205 Sibiu
1996 – 2004: inginer în cadrul Biroului Logistică Didactică al Academiei Forțelor Terestre Sibiu
2004 – 2011: antreprenor, director la S.C. „Deco Mob” S.R.L. Tălmaciu (producție mobilier)
2011 – prezent: director la S.C. Apă-Canal Tălmaciu S.R.L., societate aflată în subordinea Consiliului Local Tălmaciu