„Încoace și încolo” portretizează cu mult umor absurdul birocratic din spațiul european

Regizorul german Alexander Riemenscheneider montează la TNRS un spectacol despre absurdul birocratic european. „Hin und her / Încoace și încolo” va avea premiera sâmbătă, 15 septembrie.

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 19:00, la sala mare (Bulevardul Corneliu Coposu, nr. 2), premiera spectacolului cu piesa „Hin und her / Încoace și încolo”, de Ödön von Horváth. Spectacolul este regizat de Alexander Riemenschneider, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați regizori din spațiul german și îi are în distribuție pe Daniel Bucher, Daniel Plier, Emőke Boldizsár, Ali Deac, Valentin Späth, Johanna Adam, Anca Cipariu, Fabiola Petri, Ștefan Tunsoiu. Conceptul scenografic al spectacolului poartă semnătura scenografului german David Hohmann. Spectacolul „Hin und her / Încoace și încolo” va fi prezentat în limba germană, cu traducere în limba română și se bucură de sprijinul Institutului Goethe București.

Actorii din distribuția spectacolului / foto: TNRS, Rareș Helici

Spectacolul satirizează cu un ascuțit simț critic o temă de actualitate în spațiul european, aceea a granițelor și a situațiilor birocratice absurde în care este plasat omul de rând, de această dată nu emigrantul ajuns în spațiul european, ci însuși cetățeanul european. Spectacolul se va juca sâmbătă, 15 septembrie, și duminică, 16 septembrie, în limba germană, cu traducere în limba română.

Alexander Riemenschneider, exponentul noii generații de regizori germani

Alexander Riemenschneider s-a născut în anul 1981. A studiat germanistică, știința muzicii și media la Bonn, iar în 2009 a încheiat studiile de regie din cadrul Academiei de Teatru din Hamburg. A primit premiul „Rolf – Mares”, pentru spectacolul „Despre oameni și șoareci”, montat la Deutschen Schauspielhaus Hamburg și a fost nominalizat la premiul „Faust” în Germania, pentru categoria „Teatru pentru copii și tineret”. A fost invitat să monteze la unele dintre cele mai importante teatre din Europa: Teatrul din Bonn, Teatrul Național din Praga, Teatrul German din Berlin, Teatrul din Bremen, Residenztheater Munchen și Schauspeilhaus Bochum.

Alexander Riemenschneider / foto: TNRS, Sebastian Marcovici

Din anul 2012, are o colaborare constantă cu Teatrul din Bremen, unde a prezentat premiera mondială a spectacolului cu piesa „Aber Sicher / Desigur” de Elfrieda Jelinek. Teatrul din Bremen are de altfel cele mai multe montări de Riemenschneider în repertoriu: „Medeea” de Euripide, „Familia Schroffenstein” de Heinrich von Kleist, „Castelul” – concert scenic după romanul lui Franz Kafka, „Nimic” după romanul lui Janne Teller. În stagiunea 2016 – 2017 a montat pentru prima dată un musical cu spectacolul „Hansel și Gretel”. Spectacolul „Spuma zilelor”, adaptat de Riemenschneider, după romanul omonim al lui Boris Vian, a fost invitat în numeroase festivaluri de teatru europene. În cadrul festivalului „NRW – Theatertreffen” din Wuppertal, Germania a obținut premiul pentru cel mai bun spectacol cu montarea piesei „Kaspar” de Peter Handke.

„Horvath, autorul textului, ne plasează pe toți într-un loc exemplar, populat de personaje exemplare, care au fiecare un ritm foarte alert, se iau foarte în serios, chiar și atunci când situația nu o cere și se fac în felul acesta de rușine, dar poate tocmai din acest motiv par cu toții foarte umani. „Încoace și încolo”, este un spectacol în care vorbim despre granițe, această temă mare și de actualitate în spațiul european, dar facem acest lucru dintr-o perspectivă comică. Autorul textului are curajul la rândul lui, să scrie cu foarte mult umor, chiar dacă acțiunea spectacolului e la limita absurdului. Textul oferă fiecărui actor oportunități de joc, indiferent de mărimea rolului. Împreună am încercat în toată această etapă de repetiții să creionăm cât mai fidel artificialitatea societății actuale, să creăm un happy end, care, deși exagerat și utopic în contextul societății noastre, suntem convinși că va fi înțeles ca atare de către public.” Alexander Riemenschneider, regizor

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura