Începe sezonul amenzilor

Odată cu aşternerea primilor fulgi de nea, şoferii au obligaţia de a-şi echipa autoturismele cu anvelope de iarnă. Poliţiştii rutieri avertizează că amenzile încep de la mai bine de 900 de lei, dar mai presus de toate este siguranța participanţilor la trafic.

cauciucuriOrdonanţa Guvernului 5/2011 care modifică OUG 195/2002 republicată şi modificată a introdus obligativitatea dotării vehiculelor cu anvelope de iarnă. Şoferii sunt astfel obligaţi să îşi doteze autovehiculele cu astfel de anvelope, pentru a evita amenzi drastice, dar, în primul rând, pentru siguranţa lor şi a celorlalţi participanţi la trafic. Astfel, sunt considerate anvelope de iarnă cele care au inscripţionate unul dintre simbolurile: „M+S”, „M&S”, „M.S”. Legislaţia rutieră nu prevede o perioadă anume pentru dotarea autovehiculelor cu aceste anvelope, dar regulile sunt clare. „Atunci când circulaţi pe un drum acoperit cu zăpada, gheaţă sau polei, indiferent de data calendaristică, intervine această obligaţie ca autovehiculul să fie dotat cu anvelope de iarnă. Totodată, trebuie să ţineți cont că iarna europeană începe la 7 grade Celsius, iar sub această temperatură cauciucul anvelopelor de vară se rigidizează (se întăreşte) şi roţile îşi pierd aderenţa”, arată comisarul Ana Maria Popa, din cadrul Poliţiei municipiului Sibiu – Biroul Rutier.

Sancțiuni mari

Lipsa anvelopelor de iarnă, pe lângă faptul că pune vieţile participanţilor la trafic în pericol, îi poate costa şi foarte scump pe şoferi. „Conducerea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculelor de transport marfă, cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe rotile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, se sancţionează cu amendă de la 9 la 20 de puncte, iar ca măsură complementară se reţine certificatul de înmatriculare şi se eliberează dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie”, avertizează Popa.

Greu de redobândit

Odată ce aţi rămas fără certificat de înmatriculare din cauza lipsei anvelopelor de iarnă, este destul de greu să îl redobândiţi. În primul rând, trebuie să plătiţi amenda şi să obţineţi dovada în acest sens. Apoi trebuie să vă cumpăraţi un set nou de patru cauciucuri de iarnă şi să le montaţi. Următorul pas este să mergeţi la Registrul Auto Român unde un specialist va certifica faptul că aveţi montate cauciucuri de iarnă omologate. Şi abia în baza dovezii că aţi plătit amenda şi că aveţi montate cauciucuri de iarnă vă puteţi redobândi certificatul de înmatriculare.

One Comment

  1. Din pacate, putini soferi inteleg ca este spre binele lor sa respecte aceste reguli. Multi cred ca fac un favor cuiva punandu-si cauciucuri de iarna din timp…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura