Cele 14.290 doze de vaccin antigripal, destinate judeţului Sibiu, au ajuns la Direcţia de Sănătate Publică Sibiu la sfârşitul săptămânii trecute.
De astăzi, 11 decembrie 2017, vaccinul a început să fie repartizat către personalul vaccinator, iar campania de vaccinare antigripală gratuită pentru sezonul 2017-2018 poate demara în judeţul Sibiu.
În acest sens, 80 doze de vaccin antigripal sunt alocate Direcţiei Medicale a Ministerului Afacerilor Interne, 270 doze vor merge la Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale, 60 doze fiind repartizate Direcţiei Medicale a Serviciului Român de Informaţii. Restul de 13.880 de doze vor fi distribuite către medici de familie, spitale şi unităţi de asistenţă medico-sociale.
În fiecare an, gripa afectează între 5% şi 15% din populaţie. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experienţă uşoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele la risc.
Grupele cu risc includ femeile însărcinate, persoanele în vârstă şi cele cu afecţiuni medicale cronice, cum ar fi:
- astmul bronşic şi alte boli respiratorii;
- diabetul zaharat şi alte boli endocrine;
- boli de inimă;
- boli de rinichi;
- boli de ficat;
- boli metabolice;
- boli neurologice;
- obezitate;
- sistemul imunitar slăbit (din cauza bolii sau de tratamentului).
Este important să urmaţi recomandările medicului dumneavoastră pentru a evita complicaţiile grave legate de gripă, în special dacă faceţi parte din categoria persoanelor cu risc.
Care sunt simptomele?
Gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii şi uneori plămâni). Cu toate că unele infecţii pot fi foarte uşoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.
Puteți recunoaşte o viroză respiratorie alta decât gripa, dupa debutul mai lent al bolii (începe uşor cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap), cât şi după evoluţia mai uşoară a bolii.
Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sinciţial respirator, virusuri paragripale etc.):
Complicaţiile gripei pot include pneumonii, infecţii ale urechii, infecţii ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, şi/sau agrava anumite afecţiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale.
Cum pot să mă îmbolnăvesc?
Gripa se raspândeşte de la o persoană la alta:
1. prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut.
2. prin contactul indirect, atunci când picături sau secreţiile din nas sau gât se depun pe suprafeţe, cum ar fi mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi îşi ating faţa.
Ce puteţi face pentru a vă proteja împotriva gripei?
În primul rând, vaccinaţi-vă împotriva gripei! Vaccinarea în fiecare an, este măsura de prevenire unică cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere, reducâd foarte mult riscul de îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcţie de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conţine virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecţii.
Este bine de ştiut că vccinarea antigripală nu protejează faţă de alte tipuri de virusuri respiratorii; ca urmare, persoanele vaccinate antigripal sunt protejate doar faţă de gripă, boală mult mai gravă şi care frecvent evoluează cu complicaţii şi chiar deces.
Pentru a limita răspândirea gripei, dar şi a altor viroze respiratorii, este necesar să luaţi şi următoarele măsuri generale preventive:
1. spălaţi-vă pe mâini în mod regulat cu apă şi săpun.
2. acoperiţi-vă gura şi nasul cu un şerveţel atunci când strănutaţi.
3. apoi, acoperiţi şi aruncaţi şerveţelul folosit. Nu reutilizaţi batiste sau şerveţele. Virusul gripei şi alte virusuri respiratorii pot supravieţui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteţi infecta atingând batiste şi şerveţele utilizate.
4. dacă nu aveţi un şerveţel disponibil: strănutaţi acoperindu-vă în totalitate nasul şi gura cu braţul.
5. staţi acasă când sunteţi bolnav. Dacă vă simţiţi mai rău, solicitaţi ajutor medical.