Încă un succes la SCJU Sibiu: un al doilea pacient a primit plasmă

Un al doilea pacient diagnosticat cu COVID -19 a beneficiat de tratament cu plasmă umană hiperimună la SCJU Sibiu. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 44 ani care a fost internat în data de 17 mai.

Pacientul cu infecție confirmată cu SARS-COV2 a prezentat o formă clinică severă a bolii, pneumonie și insuficiență respiratorie acută, agravată în evoluție, cu necesar de oxigen. În condițiile în care toate măsurile terapeutice aplicate nu au fost eficiente, s-a decis administrarea de plasmă umană hiperimună, pacientul fiind compatibil cu plasma disponibilă pentru acest tratament. S-a hotărât administrarea unei unități de plasmă, în asociere cu anticorpi monoclonali (n.a. –  anticorpi obținuți în laborator din aceeași linie de celule și care recunosc același antigen)”, explică medicul șef al secției Clinice Boli Infecțioase, Conf.univ.dr. Victoria Bîrluțiu.

Conform medicilor, răspunsul la terapie a fost unul bun, pacientul având o evoluție rapid favorabilă. Bărbatul este acum internat sub supraveghere și tratament în cadrul Secției Clinice Boli Infecțioase.

Pacienţii vindecaţi de COVID -19 sunt potențiali donatori de plasmă hiperimună și pot contacta Centrul de Transfuzie Sanguină din Sibiu în vederea obținerii de informații și programării pentru donare.

Pentru eligibilitatea donatorului trebuie să se aplice următoarele criterii:

  1. a) donarea se va face la cel puţin 14 zile de la dispariţia completă a simptomelor şi cel puţin un test COVID-19 negativ RT-PCR;
  2. b) intervalul între două donări de plasma să fie de minimum 2 săptămâni;
  3. c) prezentarea biletului de externare din spital şi a rezultatelor testelor RT-PCR şi opţional a testelor serologice pentru detecţia anticorpilor anti_SARS-Cov-2 (calitativ sau cantitativ);
  4. d) semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
  5. e) încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei

Reprezentanții spitalului au anunțat, de asemenea, că pentru bărbatul de 48 de ani care a beneficiat de primul tratament cu plasmă umană hiperimună realizat la SCJU Sibiu și cel de-al doilea test RT-PCR făcut după administrarea tratamentului este negativ.

Bărbatul este în continuare internat în cadrul secției ATI a spitalului, cu evoluție favorabilă, conștient, stabil și sub supraveghere de specialitate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*