Încă un pas înainte pentru administratorii privați de păduri

Asociația Administratorilor de Păduri (AAP) a avut, în această lună, Adunarea Generală, în Poiana Brașov. Asociația este condusă la nivel de național de sibianul Adrian Crețu, care este șeful Ocolului Silvic Rășinari.

În prima zi a întâlnirii a fost prezentată situația financiară pe anul 2017 și a fost propus un buget de venituri și cheltuieli pentru anul 2018. De asemenea, în cadrul aceluiași eveniment au fost primite în echipă încă 5 ocoale, asociația ajungând acum la 109 ocoale silvice membre și 1,6 milioane hectare de pădure în administrare, adică 24 la sută din suprafața fondului forestier național.

Luna plantării arborilor

Cea de-a doua parte a zilei a fost dedicată abordării a două aspecte importante pentru instituție: comunicarea internă și externă și programul de calcul al volumului, conform procedurii aprobate prin ordinul de ministru 1094/2017, cel din urmă fiind prezentat de ing. Grigore Tomoioagă. „Luna plantării arborilor” a fost evenimentul care a deschis cea de-a doua zi a Adunării Generale, aceasta desfășurându-se anual în perioada 15 martie – 15 aprilie.

Probleme curente

Cum principala preocupare a AAP este mediul înconjurător, în cadrul evenimentului s-a prezentat implicarea în lucrările de regenerare a pădurii atât a Asociației Administratorilor de Păduri, cât și a unor organizații/proiecte dedicate acestui scop, precum „Pădurea de mâine“, „Plantăm fapte bune“ și „Plantăm pentru viitor“. Asociația „Prietenii Pădurii“ a adus la cunoștința participanților recordul mondial obținut în 2017 pentru plantarea celor mai mulți puieți într-o zi, mai exact peste 1.880.000 de puieți într-o zi. Totodată, SC Alser Forest SRL a reliefat rezultatele obținute în producerea puieților forestieri containerizați și soluții moderne împotriva insectelor prin folosirea de feromoni și curse cu înaltă eficiență de prindere. Ing. Ioan Blada a prezentat cercetările întreprinse în definirea unei noi specii forestiere de jneapăn (Pinus microphylla sau jneapănul cu ace scurte), iar Tibor Kadar, inginer silvic la Ocolul Silvic Zetea, și-a expus experiențele sale în urma stagiaturii din landul german Thuringia, în cadrul programului Forest Expert al Asociației Silvicultorilor din Germania.

De asemenea, secretarul de stat Ilie Covrig a avut discuții cu silvicultorii prezenți la eveniment, fiind dezbătute problemele reale cu care silvicultorii se confruntă în desfășurarea activității de administrare a pădurilor.

Important și necesar

La evenimentul dedicat deschiderii „Lunii Plantării Arborilor” din Poiana Brașov au participat autorități din domeniul silvic, precum Ilie Covrig, secretar de stat în cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP), Adrian Băban, președinte al Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor, și Sabin Bratu, consilier în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor, din domeniul universitar – Ioan Vasile Abrudan, rector al Universității Transilvania din Brașov și Alexandru Lucian Curtu, decan al Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov, dar și alți invitați din alte domenii: Alexandru-Adrian Gabor, vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov; Mihail Vinulescu, președinte al Alianței Creștin Ortodoxe, Valentin Ivan, președintele Asociației Comunelor din România – filiala județeană Sibiu și Bogdan Bucur, primarul comunei Rășinari. De asemenea, invitat special a fost profesorul Heinrich Spiecker de la Universitatea „Albert Ludwig” din Freiburg, Germania. „Trăgând o linie în urma evenimentului, reprezentanții AAP sunt de părere că au făcut un pas înainte pentru ca activitățile asociației să fie mai bine gestionate, iar scopul principal al instituției să primeze“, se arată într-un comunicat al AAP.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura