În ședința extraordinară a Consiliului Local care a avut loc miercuri, 13 aprilie a fost aprobată depunerea a trei proiecte inițiate de primarul Astrid Fodor în vederea obținerii finanțării din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 10, Fondul Local.
Unul dintre proiecte se referă la creșterea mobilității alternative în oraș. Primăria Sibiu intenționează să acceseze 1,28 milioane de Euro pentru amenajarea unui sistem de prioritizare a transportului public în 15 intersecții semaforizate din Sibiu, situate pe cele mai aglomerate artere. Concret, cu ajutorul unor echipamente digitale, autobuzele care ajung în intersecția semaforizată vor primi mai repede culoarea verde la semafor, scurtându-se astfel timpii de așteptare în trafic, ceea ce va asigura respectarea mai riguroasă a programelor de circulație a autobuzelor. În cadrul aceluiași proiect se vor achiziționa și instala sisteme de afișaj digital în încă 20 de stații de transport public.
Celelalte două proiecte se referă la finanțarea elaborării unor documente urbanistice importante pentru Sibiu:
Actualizarea Planului Urbanistic General al Sibiului. Proiectul este deja în curs, contractul fiind semnat de Primăria Sibiu în decembrie 2020, cu termen de finalizare 3 ani. Având în vedere însă că sunt disponibile fonduri europene nerambursabile, Primăria Sibiu va depune un proiect pentru ca prețul contractului de servicii pentru actualizarea PUG-ului Sibiului să fie acoperit din această sursă, și nu din bugetul local. Valoarea proiectului este de aproximativ 1 milion de Euro, din care 770.000 Euro vor reprezenta finanțarea nerambursabilă.
Realizarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru o zonă construită protejată din centrul istoric al Sibiului și anume Piața Mare și Piața Mică, în format digital GIS. Având în vedere fondurile limitate disponibile, s-a ales realizarea PUZ CP-ului pentru această zonă mai restrânsă, dar importantă a centrului istoric. Planul Urbanistic Zonal CP – centrul istoric 2 va include, printre altele: ridicări topo, studii istorice, studii de fundamentare, etc. Suma pe care Primăria Sibiu o va solicita ca finanțare nerambursabilă pentru realizarea documentului este de 93.000 de Euro.