Încă o zi liberă pentru români. Care sunt condițiile

Angajaţii care vor să urmeze cursuri de prim ajutor, pot solicita angajatorului o zi liberă, pentru participarea la acestea, iar angajatorul poate deconta integral la stat, din impozitul pe profit, zilele libere astfel acordate, se arată într-un proiect de lege depus la Parlament.

FOTO: arhivă 

Pentru a preîntâmpina tragedii, precum cea de la Cluj, unde o elevă a murit înecată cu un jeleu, USR depune, la inițiativa deputatului Alin Apostol, două proiecte de lege pentru ca tot mai mulți români să aibă noțiuni de prim ajutor. Un proiect prevede predarea educației de prim ajutor în școli, iar al doilea propune ca angajații care urmează cursuri de prim ajutor să poată solicita o zi liberă, iar angajatorii să-și poată deconta, din impozitul pe profit, zilele libere astfel acordate, se arată în comunicatul USR, potrivit bugetul.ro.

Educația de prim ajutor salvează vieți. Este primul pas pe care îl putem face – să pregătim generațiile viitoare să fie pregătite. De când am preluat mandatul, lucrez pentru a introduce Educația de prim ajutor în școlile noastre. Îmi doresc ca toți copiii să fie pregătiți să acorde ajutor în situații limită. Să poată salva vieți dacă situația o cere. Dar, pentru asta, trebuie ca Educație de prim ajutor să fie o materie atractivă, predată de specialiști cu pregătire psihopedagogică și cu o bază practică. Copiii au nevoie să înțeleagă, să vadă, să exerseze, nu să învețe pe de rost”, declară deputatul USR Alin Apostol.

În teorie, educația de prim ajutor este încorporată în materia Educația pentru sănătate. În realitate, însă, Educația pentru sănătate este o materie opțională și doar aproximativ 5% dintre copiii din România urmează această materie. În plus, Educația de prim ajutor beneficiază doar de un subcapitol în manualele de clasa a V-a și a VI-a de Educație pentru sănătate.

Se impune, așadar, să existe cursuri modulare în școli cu noțiuni de prim ajutor.

Proiectul de lege a fost scris în urma întrevederilor avute de deputatul USR cu experți în prim ajutor, atât din partea Crucii Roșii, cât și din partea DSU, cu reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Administrației Prezidențiale.

Al doilea proiect depus propune ca angajații care vor să urmeze cursuri de prim ajutor să poată solicita angajatorului o zi liberă, pentru participarea la acestea, iar angajatorul să poată deconta integral la stat, din impozitul pe profit, zilele libere astfel acordate.

70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Am gândit un mecanism prin care nici să nu obligăm, nici să nu împovărăm angajatorii. Îi încurajăm pe cei care vor să urmeze cursuri de prim ajutor astfel încât, în situația producerii unor incidente, să poată ajuta pe cei în nevoie”, precizează Alin Apostol.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*