Încă o dronă a căzut în România în zona de graniță cu Ucraina. Aceasta s-a prăbușit în zona localității Grindu din județul Tulcea, într-o zonă nelocuită.
Foto: antena3.ro
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a ridicat din apropiere de satul Grindu, judeţul Tulcea, elemente care provin cel mai probabil de la o dronă utilizată de Rusia pentru a ataca porturile dunărene din Ucraina, anunță Monitorul de Cluj.
MApN anunță că a semnalat, în noaptea de miercuri spre joi, o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian al României, cu semnal detectat la înălţime mică pe un traseu către zona Grindu, din judeţul Tulcea, se arată într-un comunicat al instituției.
Aceasta este cea de-a cincea dronă ale cărei rămăşiţe au fost descoperite din septembrie și până acum pe raza judeţului Tulcea, după cele găsite în comunele Ceatalchioi şi Nufăru.
„Miercuri spre joi, 13/14 decembrie, forțele ruse au continuat atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.
Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând totodată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județele Tulcea și Galați care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații. IGSU a emis un mesaj RO-Alert la ora 22.45, iar starea alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.00 (…) În baza informațiilor din teren privind un posibil impact pe teritoriul României, echipe mixte MApN/MAI s-au deplasat în cursul nopții în zonă și au raportat, în această dimineață, că a fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu. Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor”, a transmis MApN.
MAE îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse
Ministerul Afacerilor Externe a solicitat ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene, precum şi a escaladării iresponsabile de către Federaţia Rusă a situaţiei de securitate inclusiv la frontiera dintre România şi Ucraina.
„Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri împotriva obiectivelor civile, care încalcă normele de drept internaţional umanitar şi sunt considerate crime de război. Ministerul Afacerilor Externe a informat şi se consultă cu aliaţii NATO asupra evoluţiilor de la frontiera dintre România şi Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca pe şeful misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse”, se arată în comunicatul transmis de MAE.