În ședința extraordinară a Consiliului Local Sibiu din data de 7 octombrie, Primăria Sibiu propune Consiliului Local aprobarea depunerii de noi proiecte în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru obținerea finanțării europene nerambursabile.
“Eficientizarea energetică a clădirilor este o necesitate, atât din punct de vedere al reducerii amprentei de carbon a acestora, cât și din punct de vedere al crizei energetice care impune soluții de reducere a consumului. Până în prezent am depus 9 proiecte în cadrul PNRR pentru creșterea eficienței clădirilor a 6 unități de învățământ și a 20 de blocuri, însumând o valoare de peste 27,5 milioane de Euro. După ședința Consiliului Local vom mai depune încă 7 proiecte în valoare de 13,7 milioane de Euro, pentru eficientizarea energetică a clădirii Colegiului Pedagogic Andrei Șaguna, a grădiniței nr. 15, a școlilor I.L. Caragiale, nr. 4 și nr. 13, a clădirii Spitalului de Pediatrie de pe str. Transilvaniei, a 2 clădiri administrative ale Serviciului de Administrare a Cimitirului Municipal și a încă 4 blocuri.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)
Clădirile publice menționate vor fi modernizate din punct de vedere energetic prin lucrări care includ, după caz: izolarea termică, schimbarea tâmplăriei, refacerea sistemului de iluminat, reabilitarea instalațiilor de producere și distribuire a energiei termice prin dotarea cu pompe aer-apă, instalarea de panouri fotovoltaice, realizarea unui sistem de ventilare cu recuperatoare de căldură și instalarea unor sisteme inteligente de contorizare, înregistrare a consumurilor, de reglare de la distanță a intensității luminii și a funcționării. În plus, în clădirea Spitalului de Pediatrie, cea a Școlii I.L. Caragiale și cea a Școlii nr. 4 se vor executa și lucrări de consolidare seismică.
În cazul celor 4 blocuri situate pe str. General Magheru (2 blocuri), str. Semaforului și respectiv str. Regele Ferdinand, lucrările prevăzute a fi executate dacă se obține finanțarea din fonduri europene nerambursabile vizează: izolarea termică a fațadei, închiderea balcoanelor, reabilitarea instalației de iluminat de pe casa scării, modernizarea lifturilor (dacă este cazul), instalarea unor sisteme de alimentare cu energie din surse regenerabile – panouri solare fotovoltaice, dar și diverse lucrări de reparații pentru consolidare a unor elemente ale clădirii, pentru reabilitarea acoperișurilor și pentru eliminarea infiltrațiilor de apă în subsolul clădirii, în funcție de necesitatea stabilită pentru fiecare imobil. Ca parte din proiect se vor instala și 3 stații duble de încărcare a autovehiculelor electrice.
Prin toate aceste proiecte se estimează o reducere cu peste 50% a consumului de energie pentru încălzire și o reducere cu peste 30% a emisiilor de CO2 generate de aceste clădiri.