Vineri, 10 ianuarie 2025, prieteni, cunoscuţi, colegi şi enoriaşi ai Parohiei Bisericii dintre brazi, cu hramul „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, au fost alături de familia părintelui Vasile Dariciuc, greu încercată în aceste momente, familie care și-a condus fiul de 20 de ani, Petru, pe drumul veșniciei, notează mitropolia-ardealului.ro.
Slujba de înmormântare a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, alături de un sobor de preoţi din întreaga Arhiepiscopie a Sibiului, consilieri eparhiali, protopopi și cadre didactice universitare, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare, care au deplâns plecarea prematură dintre ei a fiului părintelui.
Petru Dariciuc a trecut la cele veşnice marţi, 7 ianuarie 2025, la vârsta de 20 de ani, la un spital din Cluj-Napoca, după o scurtă, dar dureroasă suferinţă. A fost un tânăr energic, implicat în proiectele sociale ale comunităţii și ale Bisericii.
Cuvântul părintesc de mângâiere a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
„În momentul în care participăm la o astfel de despărțire măsurăm omenește și numărăm anii celui plecat dintre noi, fără să înțelegem care este rostul acestei plecări acum. Este o durere atât de mare, pe care o resimțim cu toții, iar prezența noastră aici, a preoților și a credincioșilor, nu se dorește a fi decât o încercare de a împărți – atât cât este posibil – din greutatea, din povara pe care o suportă acum familia. […] Imaginați-vă că Dumnezeu vrea să facă un buchet de flori, iar acest lucru îl face prin noi, cei pe care ne cheamă la Sine și pe care ne adună. Fiecare venim cu floarea noastră. Cu cât înaintăm în vârstă, floarea e mai ofilită, mai firavă. Însă Dumnezeu are bucuria de a pune în buchetul acesta de flori și un boboc care n-a înflorit încă, dar pe care l-a luat ca să nu fie rupt de alții, ca să nu se ofilească, ci să înflorească sus, pe masa Stăpânului. […] Ne rugăm Bunului Dumnezeu să așeze sufletul lui cu drepții. Exista desigur o perspectivă a vieții lui Petru, însă perspectiva aceasta de aici, de pe pământ, este întregită de Dumnezeu dincolo. Mire pleacă dincolo, ca să primească de la Dumnezeu ceea ce i s-a cuvenit, pentru că a purtat și osteneala și jertfa familiei. […]Dumnezeu să-l odihnească cu drepții și Dumnezeu să vă întărească pe voi!”, a spus ierarhul.
A urmat apoi un cuvânt despre biografia lui Petru Dariciuc, cuvânt rostit de părintele Lect. Dr. Petru Pantiș, naşul de botez al celui plecat în veşnicie.
„A văzut lumina zilei în data de 29 iunie 2004, în localitatea Reșița din județul Caraș Severin, și primii ani din viață i-a petrecut în localitatea Caransebeș, în cartierul Pipirig, alături de surorile sale, Mariana și Teodora. Acolo, în sectorul acela al municipiului Caransebeș, părintele Vasile a fost preot paroh, iar prin darul lui Dumnezeu am avut ocazia de a fi cel care l-a botezat pe Petru. La vârsta de 4 ani se mută împreună cu familia la Sibiu. A făcut școala primară și gimnazială la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu și la Liceul Teoretic „Constantin Noica” din Sibiu, apoi a fost admis la Facultatea de Inginerie din Sibiu, secția Calculatoare. […] Credința în Dumnezeu și prietenia au fost valorile care l-au călăuzit în viață, motiv pentru care s-a înscris în Organizația Tinerilor din Sibiu încă din clasa a IX-a. În cadrul acestei organizații a participat la tabere organizate la Mănăstirea Oașa. A participat la activități de voluntariat, concerte de colinde și alte activități frumoase pe care le știm sau despre care știm că au fost organizate la OTS. […] În urma unor probleme de sănătate, care au apărut subit, cu câteva zile înainte de Crăciun, și-a sfârșit călătoria prin viața aceasta la vârsta de 20 de ani și 6 luni. A plecat la Domnul în ziua de prăznuire a Sfântului, cinstitului, măritului Prooroc, Înaintemergătorul și Botezătorul Ioan. Din viața fiecăruia dintre noi putem învăța câte ceva, iar cuvântul sau învățătura cheie pe care o desprind eu din biografia aceasta este veselia. Petru a fost fire veselă, caldă, prietenoasă. Este specific exuberanței tinereții sentimentul, starea aceasta, emoția aceasta, dar noi știm că, pe lângă veselia aceasta firească, psihică, Dumnezeu ne dăruiește prin harul Lui o veselie duhovnicească. […] Sunt de admirat tinerii aceștia, colegii și prietenii lui Petru, tineri care dau speranță neamului nostru și cetății Sibiului, în primul rând pentru că într-o lume în care suntem manipulați cumva să ne centrăm fiecare pe sine și fiecare să trăiască în egoismul și în individualitatea lui, tinerii aceștia sunt capabili de iubire, sunt capabili de dăruire, iubire jertfelnică, altruistă, fac ceva și îi bucură pe ceilalți, îi înveselesc pe ceilalți sufletește și asta mie, personal, îmi dă curaj să cred că mulți dintre ei vor gusta și din veselia aceasta a harului lui Dumnezeu. […] Să ne ajute Dumnezeu să învățăm tainele Lui și iubirea Lui cu noi și să ne găsească pregătiți, adică în iubirea cea jertfitoare, iubirea cea dăruitoare, pentru ca să dobândim cu toții veselia cea veșnică, întru Slava lui Dumnezeu.”, a spus părintele Lect. Dr. Petru Pantiș.
La finalul slujbei, părintele Vasile Dariciuc, tatăl lui Petru şi coordonator al Departamentului de tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru cuvintele de mângâiere și tuturor celor care le-au fost alături.