În perioada 22 – 28 septembrie, leul a avut o evoluție stabilă față de principalele valute.
Începând cu data de 22 august, raportul euro/leu s-a stabilizat în jurul pragului de 4,45 lei, tendință care ar trebui să continue și în următoarele două – trei săptămâni. Apropierea momentului alegerilor parlamentare ar putea afecta leul, evoluție normală pentru un astfel de eveniment, investitorii căutând să își protejeze pozițiile, inainte de aflarea rezultatelor.
Spre finalul anului am putea asista, de asemenea, la ieșiri de fonduri speculative străine în condițiile în care Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale americane (FOMC) ar putea decide în ultima lună a acestui an majorarea dobânzii sale cheie, care se menține din decembrie trecut la 0,25 – 0,50%/an.
Maximul perioadei a fost de 4,4504 iar minimul de 4,4470 lei, una din cele mai scăzute medii ale ultimelor trei luni. Aprecierea a venit pe fondul creşterii apetitului faţă de risc al investitorilor în urma deciziei FOMC de a nu creşte dobânda sa de politică monetară, pentru a nu influenţa alegerile prezidenţiale din SUA.
La sfârşitul intervalului cursul a fost anunţat la 4,4493 lei iar tranzacţiile s-au realizat într-un culoar foarte îngust, 4,4460 – 4,4520 lei, evoluţie care s-a observat şi în cazul celorlalte monede din regiune.
Cursul dolarului american a fluctuat între 3,9567 și 3,9660 lei, medie care a fost atinsă la finalul perioadei, când cotațiile s-au mișcat intre 3,963 si 3,98 lei.
Media monedei elvețiene, care s-a apreciat pe piețele internaționale de la 1,092 la 1,086 franci/euro, investitorii preferând plasamentele cât mai sigure, a fost cuprinsă între 4,0823 si 4,0875 lei .
Perechea euro/dolar a crescut de la 1,1178 la 1,1257 dolari, dar a scăzut la finalul intervalului la 1,1182 – 1,1223 dolari.
Scăderea dolarului, din prima parte a perioadei, s-a datorat declaraţiei d-nei Janet Yellen, preşedintele Fed, care a precizat că „economia are de recuperat un pic mai mult decât credeam iniţial”
De altfel, evoluția monedei americane este una foarte agitată, în condițiile în care investitorii consideră că o victorie a lui Hillary Clinton ar facilita creșterea dobânzii din SUA. În schimb, câștigarea alegerilor de către Donald Trump pune sub semnul întrebării viitoarele deciziil ale Comitetului de politică monetară al Fed (FOMC).
Pe de altă parte abundenţa de bani ieftini s-ar putea încheia în ultima lună din 2016, în cazul în care la întâlnirea FOMC de la jumătatea lui decembrie se va decide creşterea dobânzii. Avem în vedere faptul că d-na Yellen crede că şansele pentru o majorare anul acesta au crescut.