Electrica Distribuție a distrus zeci de clădiri din zone monument istoric, susțin reprezentanții federației TransylvaNet.
Case istorice de valoare din Transilvania sunt desfigurate prin instalarea ilegală a unor contoare electrice pe fațadele clădirilor din secolele XVIII și XIX din satele Hoghilag, Marpod, Șaroș pe Târnave, precum și în alte sate din Transilvania.
Lucrările sunt realizate de Filiala de Distribuție a Energiei Electrice Electrica Distribuție Transilvania Sud Brașov, prin intermediul unei firme contractate. Primarul comunei Hoghilag și proprietarii clădirilor din cele trei sate nu au fost consultați cu privire la poziționarea și modul de instalare a contoarelor și se opun acestor intervenții, deoarece sunt realizate într-un mod extrem de neglijent și destructiv, afectând uneori chiar integritatea structurală a clădirilor, adaugă cei de la TransylvaNet. „Pentru toate comunitățile rurale, patrimoniul cultural și peisajul pitoresc reprezintă șanse unice de dezvoltare economică. Orice intervenție care afectează caracterul autentic al satelor scade valoarea proprietăților și pune în pericol prosperitatea viitoare a locuitorilor acestora“, arată reprezentanții ONG-urilor.
Intervenții inoportune
Membrii Federației TransylvaNet trag un semnal de alarmă și cer „oprirea imediată a acestor acte de vandalism“. De asemenea, se cere și o investigație cu privire la cauzele și persoanele responsabile pentru această agresiune la adresa patrimoniului național al României. „Este esențial ca Electrica Distribuție Transilvania Sud să înțeleagă necesitatea adoptării unei soluții optime pentru instalarea contoarelor electrice fără a distruge valoarea arhitecturală și de patrimoniu a acestor localități istorice, soluții ce au fost deja oferite de către TransylvaNet în intervenții anterioare“, menționează un comunicat de presă al federației.
Petiție
Federația TransylvaNet a transmis deja o petiție tuturor senatorilor și deputaților de Sibiu precum și următoarelor instituții: Parlamentul României; președintelui României, primului ministru, Comisiei Europene, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, Institutului Național al Patrimoniului, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Agenției Naționale a Ariilor Protejate, Delegației UNESCO la București, Consiliului Județean Sibiu, Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, Inspectoratului de Stat în Construcții, precum și Electrica Distribuție Transilvania Sud. Președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că nu are cunoștință despre existența unui document în acest sens.
Semnatarii petiției
- Primăria comunei Hoghilag, jud. Sibiu
- Fundația Mihai Eminescu Trust – Reprezentanța din România (MET) – Sighişoara, jud. Mureş;
- Asociația Monumentum – Alţâna, jud Sibiu
- Heritas – Fundația Transilvană pentru Dezvoltare Integrată, Protecție și Revitalizare a Patrimoniului – Sibiu
- Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității Brașov (AIDC) – Braşov
- Asociația Pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS) – Sibiu
- Ordinul Arhitecților din România, filiala Sibiu-Vâlcea
- Parohia Evanghelică Sibiu
- Parohia Evanghelică Brașov
- Consistoriul Evanghelic Districtual Mediaș
- GAL Podișul Mediașului din Ațel, jud. Sibiu
- GAL Dealurile Târnavelor din Saschiz, jud. Mureș
- Asociația Culturală Reener Ländchen – Reghin, jud. Mureș
- Asociația „Urban Survey” – Timişoara