În premieră în România, Steven Wilson, ROME, Zeal & Ardor şi Distorted Harmony vin la ARTmania

Fondator al bine cunoscutei trupe „Porcupine Tree” și a altor proiecte de succes, artistul englez Steven Wilson va cânta în premieră în România, la Sibiu, cu prilejul ARTmania Festival.

Steven Wilson este unul dintre cele mai cunoscute şi prolifice nume ale scenei muzicale internaţionale. De aproape jumătate de secol, îşi lasă, prin creaţiile sale, amprenta asupra unor genuri variate, precum progresiv, psihedelic şi nu numai. Scrie, înregistrează şi produce muzică de la vârsta de 10 ani, tot la această vârstă a început să experimenteze şi să dezvolte tehnici de producţie muzicală. Primele compoziţii proprii şi-au făcut apariţia la mijlocul anilor ’80. La finalul cărora Wilson a lansat două proiecte care i-au asigurat intrarea în lumea muzicală profesionistă.

„Porcupine Tree” explora ritmurile psihedelice, progresive și abordările înrăznețe ale muzicii anilor ’70. Lucrările au atras tot mai mult atenția presei și aprecierea criticilor și fanilor, trupa ajungând să fie considerată de multe voci drept „Pink Floyd al anilor nouăzeci”. „In Absentia” a intrat în topurile europene și este încă unul din top 3 cel mai bine vândute albume Porcupine Tree. Din 2003, Steven Wilson, a început să compună și să producă muzică și sub propriul nume, noile lucrări incluzând abordări și tratamente muzicale inedite aplicate inclusiv unor piese cunoscute ale unor artiști ca: Alanis Morissette, ABBA, The Cure, Momus, Prince sau Donovan. Din punct de vedere stilistic, acest lucru i-a permis lui Wilson să-și extindă paleta muzicală abordată cu noi genuri precum muzica electronică sau “noise music”.

Primul album solo, „Insurgentes” (2008) a inclus 10 piese ce îmbină o gamă largă de ritmuri și stiluri, de la balade, la imnuri, la „industrial noise” și până la abordări „dark”. Cel de-al doilea album solo, „Grace For Drowning” (2011) a fost nominalizat la categoria ”Best Surround Sound Album” la cea de-a 54-a ediție a Premiilor Grammy și a intrat pe cele mai bune locuri din topurile germane, olandeze, britanice sau poloneze.

În 2012, Steven Wilson a câștigat titlul de „Guiding Light” la „Progressive Music Awards” ca recunoaștere a contribuției importante pe care o are la dezvoltarea scenei muzicale internaționale.

Leprous revin într-un eveniment ARTmania după șapte ani de absență. Trupa este noua senzație a metalului progresiv, una dintre acele “rising stars” ale scenei muzicale norvegiene. Este o formație vizionară, care nu se teme să experimenteze și să surprindă. Muzica lor este o compilație de stiluri, precum „progressive rock”, jazz sau „pure metal”. „The Congregation” (2015) le-a adus celor de la Leprous șansa de a participa la un turneu mondial. De-a lungul carierei lor, Leprous a cântat alături de unele dintre cele mai cunoscute nume ale scenei muzicale internaționale, precum: Amorphis, Therion sau Opeth.

Rome va urca pentru prima dată pe scena ARTmania Festival, fiind considerată una dintre cele mai importante trupe ale genului de neofolk și martial industrial. Creează peisaje muzicale cinematice, cu o identitate aparte, împletind pasiunea pentru istorie și pentru profunzimea poeziei cu o muzică de inspirație acustică, ce include tușe diverse – de la chanson-ul franțuzesc, la darkwave, la notele amărui și angoasante ale post-punk-ului englezesc, la dark ambient, apocalyptic folk, acoustic rock sau cold wave. La începutul anului viitor, trupa va scoate un nou album ale cărui piese vor putea fi ascultate de fanii trupei în cadrul festivalului ARTmania.

Zeal & Ardor, în premieră în România, este un proiect de “avant-garde metal” fondat în 2014 de muzicianul elvețian Manuel Gagneux. Muzica sa reprezintă locul de întâlnire al unor genuri muzicale foarte variate: un mix de „avant-garde metal”, cu influențe spirituale și ritmuri tribale, adâncite de profunzimile black metal și de schimbări surprinzătoare imprimate de abordările rock-ului experimental.

Distorted Harmony, în premieră în România, este una dintre cele mai cunoscute trupe de „progressive metal” din Israel, care s-a făcut remarcată prin abordarea modernă pe care a imprimat-o metalului clasic progresiv. Trupa are deja la activ două albume de studio, „Utopia” (2012) și „Chain Reaction” (2014), lucrează la cel de-al treilea material și a urcat pe scenele unora dintre cele mai cunoscute festivaluri europene sau americane, precum: „ProgPower Europe” (2016), „Haunted Sky Festival” sau „ProgPower USA” (2017).

 

Abonamentele pentru festivalului ARTmania 2018 s-au pus în vânzare în rețelele Kompostor, Eventim, MyTicket și iaBilet, primele abonamente având un preț special de 150 lei, valabil până la finalul lunii decembrie 2017. Din ianuarie 2018, prețul unui abonament va fi de 190 de lei.

Georgiana CHIȚIA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura