În memoria lui Ioan Piuariu Molnar

wBFsSVAkYBOvKr_yy_-228hNceMr3PVk8K1bCUhk7f8Personalitatea medicului oftalmolog Ioan Piuariu Molnar va fi omagiată, duminică, 8 noiembrie, de către Primăria Comunei Sadu împreună cu Arhiepiscopia Sibiului, Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român-Astra, Biserica din Groapă cu hramul „Buna Vestire” și Parohiile Ortodoxe Române Sadu I și Sadu II, printr-o serie de manifestări organizate în cadrul Zilelor Culturale ale comunei Sadu, cu ocazia comemorării a 200 de ani de la moartea acestuia. „Este o onoare pentru comunitatea sădeană că asemenea personalităţi au văzut lumina zilei, au învăţat pe băncile şcolii din comuna noastră şi au dus numele acesteia mai departe peste graniţele judeţului, ale regiunii şi ale ţării și se cuvine să comemorăm, ori de câte ori este nevoie, zilele omagiale, prin organizarea unor manifestări culturale, seminarii şi alte activităţi, prin care să fie puse în valoare amprenta lăsată de aceştia în viaţa românilor”, a declarat Valentin Ivan, primarul comunei Sadu.

Personalitate complexă

Ioan Piuariu-Molnar s-a născut în anul 1749 la Sadu. Activitatea sa este una însemnată pe toate planurile, numărându-se printre cei care au redactat Supplex Libellus Valachorum, cel mai important act politic al românilor transilvăneni din secolul XVIII (alături de Samuil Micu Clain, Petru Maior, Gheorghe Şincai, Iosif Meheși, Ioan Para, Ignatie Darabant şi alţii).

De asemenea, lui I. P. Molnar i se datorează, vizita împăratului Iosif al II-lea la Sadu (1783), în urma căruia, Iosif al II-lea a poruncit delimitarea exactă a graniţelor dintre hotarul satului şi Cisnădie, iar prin decretul emis (nr. 179 din 26 februarie 1787), se tindea către scoaterea Sadului de sub servitutea Cisnădiei.

La 16 martie 1815, Ioan Piuariu-Molnar a încetat din viaţă, fiind înmormântat în Biserica din Groapă din Sibiu, ctitorie a negustorului sibian Hagi Pop.

Programul manifestării

Duminică, 8 noiembrie, Saduorele 10.00-12.30: participare la Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Parohia Ortodoxă Română Sadu I și la Biserica „Sfânta Treime” – Parohia Ortodoxă Română Sadu IIorele 12.30-13.00: paradă militară și depunere de coroane, în cinstea eroilor neamului, la Monumentul Eroilororele 13.00-14.30: vizită la Muzeul Energetic Sadu Iorele 14.30-15.00: primirea Î.P.S. Laurențiu Streza la Căminul Cultural Saduorele 15.00-16.15: participare la slujba de vecernie și la slujba comemorativă cu ocazia comemorării a 200 de ani de la moartea lui Ioan Piuariu Molnar, la Biserica „Sfânta Treime” – Parohia Ortodoxă Română Sadu IIorele 16.15-17.00: dezvelirea plăcii comemorative de pe Casa Memorială „Ioan Piuariu Molnar”orele 17.00-17.45: simpozion științific cu tema „Pe urmele Corifeilor Ardeleni din Comuna Sadu”, dedicat comemorării a 200 de ani de la moartea lui Ioan Piuariu Molnar, la Căminul Cultural Saduorele 17.45-18.45: program artistic la Căminul Cultural Sadu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura