Reprezentanţii societăţii Apă Canal S.A. şi cei ai Primăriei Sibiu au semnat un contract de finanţare în valoare de peste 17 milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Operatorul regional de apă şi apă uzată urmăreşte modernizarea reţelelor de apă şi canalizare din Sibiu şi Braşov, prin fonduri europene. „Împrumutul contractat de la BERD înseamnă că avem asigurată cofinanţarea proiectului de pe relaţia de mediu privind modernizarea infrastructurii de apă şi canal. Fără ea, nu puteam finanţa proiectul”, a precizat directorul general Mircea Niculescu.
ISPA, înlocuit de contractul de asistenţă
Totodată, noul contract semnat cu BERD va aduce şi scăderea dobânzii creditului anterior, luat pentru modernizarea staţiei de epurare prin programul ISPA. „Am garantat primul împrumut, de 10 milioane, pentru ISPA. Acea garanţie ne-a încărcat pe noi, ca şi municipiu, ca şi cum noi am fi avut acel împrumut. Acum garanţia dispare şi contractul de garantare se înlocuieşte printr-un contract de asistenţă. Acest lucru este important pentru noi pentru că, practic, se şterge acea sumă de 10 milioane din evidenţele care încarcă municipiul Sibiu şi ne pune în situaţia de a avea o încărcare relativ mică. Vom putea, astfel, să negociem alte împrumuturi fără a depăşi plafonul pe care îl avem acum”, a explicat primarul Klaus Iohannis.
Extinderea şi înlocuirea reţelelor
Lucrările propriu-zise ar putea începe în martie 2012. „Prima licitaţie de lucrări este pentru extinderea şi reabilitarea reţelei de apă şi canal din municipiul Sibiu şi din Şelimbăr. În primul semestru al lui 2012 vor începe lucrările”, a anunţat Niculescu. Rambursarea împrumutului de peste 17 milioane de euro se va face în 15 ani, perioada de graţie fiind de patru ani. Proiectul include unsprezece contracte de lucrări şi trei contracte de asistenţă. Conform estimărilor S.C. Apă Canal S.A., un sfert de milion de locuitori se vor bucura de beneficiile acestei investiţii. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 420 de milioane de lei.
Impact social
Aria din judeţul Sibiu inclusă în proiectul cuprinde zonele de sud şi nord-vest ale judeţului Sibiu: municipiul Sibiu, oraşele Avrig, Cisnădie, Ocna Sibiului şi Miercurea Sibiului, precum şi comunele Răşinari, Şelimbăr, Loamneş, Ludoş şi Apoldu de Jos, cu un total de 203.134 locuitori. Procentual, este vorba despre 48% din totalul populaţiei judeţului Sibiu.