Împreună pentru sport! Statuile lui Elemer Tordai și Wilhelm Binder se doresc a fi expuse în fața Sălii Transilvania! (P)

Handbal Club Sibiu, Asociația Al 6-lea Jucător și Sala Transilvania și-au dat mâna pentru a realiza un proiect inedit în Sibiu.

Împreună, cele trei instituții își propun ridicarea a două simboluri în fața templului sportului sibian – Sala Transilvania. Este vorba de două statui care îi vor reprezenta pe Elemer Tordai și Wilhelm Binder, personalități marcante ale sportului sibian. Se dorește a fi un proiect al întregii comunități sibiene, care pornește la drum cu sloganul „Împreună pentru sport”, astfel că instituții sau asociații de sport, companii și persoane care fac parte din comunitatea sportivă și nu numai, sunt așteptate să se alăture inițiativei.

Simbolurile lui Tordai și Binder, în fața Sălii Transilvania

În cadrul Consiliului de Administrație al Sălii Transilvania din luna mai 2018, din care fac parte managerul sălii, Adrian Bibu, respectiv reprezentanții Consiliului Județean Sibiu dr. Paul Jurgen Porr și dl. Gheorghe Sterp Vingărzan, s-a dat acordul pentru montarea în fața sălii a două statui reprezentative pentru sportul sibian: Elemer Tordai, o legendă a baschetului sibian și Wilhelm Binder, părintele handbalului românesc.

„Consiliul Județean Sibiu a acordat un buget de investiții Sălii Transilvania pentru anul 2018, pentru achiziționarea unei noi tabele, dar și pentru montarea unui led în sală, reabilitarea parcării și renovarea băilor și vestiarelor pentru sportivi. Mă bucură, de asemenea, faptul că Sala Transilvania și comunitatea sportivă sibiană vor să monteze aceste două statui, și îi asigur că au parte de toată deschiderea noastră în acest proiect”, a declarat Sebastian Dotcoș, administrator public al județului Sibiu.

Sala Transilvania, handbalul și baschetul, primii promotori ai proiectului

Reprezentanții handbalului sibian și suporterii CSU Sibiu sunt primii care s-au alăturat inițiativei Sălii Transilvania de a ridica cele două simboluri.

„Ne-am alăturat inițiativei de-a ridica două statui în memoria celor două mari personalități sportive ce au scris istorie pentru Sibiu. Este un gest de normalitate pentru comunitate și cultura sportivă locală de a onora acești doi mari sibieni prin demararea acestui proiect într-un loc în care handbalul și baschetul se simt ca acasă, și anume la Sala Sporturilor Transilvania.

Handbal Club Sibiu împreună cu toată comunitatea handbalistică sibiană salută și sprijină acest proiect de suflet, care marchează și faptul că, în urmă cu aproape 100 de ani, în 1921, prin intermediul profesorului educație fizică de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” – domnul Wilhelm Binder, Sibiul a devenit locul de naștere a handbalului românesc”, a declarat prof. Matei Damian, președintele HC Sibiu.

Și Asociația al 6-lea jucător a decis să se implice în proiect, suporterii echipei de baschet din Sibiu fiind impresionați de ideea de a amplasa în fața Sălii Transilvania simbolul lui Elemer Tordai, o legendă vie pentru ei.

„Noi, suporterii CSU, avem câteva proiecte de suflet de care suntem mândri, cum ar fi: promovarea baschetului în scoli, revista suporterilor, recordul mondial pentru cel mai lung meci și, cu siguranță, azi mai adăugăm unul și anume realizarea unei statui a lui „Toci”, un idol pentru tribune, unul dintre cei mai mari jucători de baschet pe care România i-a avut și care a plecat dintre noi mult prea repede. În acest proiect vor fi implicați, alături de Sala Transilvania, și reprezentanții handbalului, toți fanii CSU și cu siguranță va fi o mândrie pentru fiecare. Mulțumim Sălii Transilvania pentru că ne-a dat ocazia să ne implicăm într-un asemenea proiect!”, a declarat președintele onorific al Asociației al 6-lea jucător, Florin Iacob.

Unirea comunității sportive sibiene

Întreaga comunitate sibiană este așteptată să se implice în acest proiect, care promovează sportul și dorește să aducă un omagiu celor două personalități marcante ale sportului sibian. Pentru că este un proiect al comunității, cele două simboluri vor fi ridicate cu fonduri adunate de cei care se vor implica, prin intermediul unor evenimente dedicate, dar și cu ajutorul autorităților locale.

„Mă bucur că reprezentanții HC Sibiu și cei de la Asociația al 6-lea jucător au venit alături de Sala Transilvania pentru realizarea acestui proiect. Ne-am bucura să se alăture și alte instituții, companii, cluburi sportive și toți sibienii care fac parte din comunitatea sportivă, pentru că eu cred că acest proiect poate duce la unirea comunității. Vrem să ridicăm cele două simboluri cu bani strânși în urma unor acțiuni comune ale comunității, dar vom conta, de altfel, și pe sprijin din partea Consiliului Județean Sibiu”, a declarat Adrian Bibu, managerul Sălii Transilvania.

În următoarea perioadă se vor stabili mai multe detalii cu privire la realizarea proiectului. Se așteaptă implicarea a cât mai multor persoane, urmând ca apoi să se stabilească evenimentele care au ca scop strângerea de fonduri pentru ridicarea celor două simboluri.

„Toci”, eroul pe care suporterii sibieni îl vor „iubi mereu”

„Toci, te vom iubi mereu”, se aude la fiecare meci de baschet din Sala Transilvania. Suporterii sibieni l-au păstrat în sufletele lor pe legendarul baschetbalist Elemer Tordai, care a decedat în anul 2007, pe când era antrenor secund la CSU Sibiu. Tordai a jucat pentru CSU Sibiu,  cu care a câștigat două titluri naționale, West Petrom Arad, Dinamo Bucureşti, Gaz Metan Mediaş, Universitatea Cluj şi a fost component al echipei naţionale.

Handbalul românesc a luat naștere la Sibiu!

Wilhelm Binder este considerat părintele handbalului românesc, fiind cel care a adus acest sport pentru prima dată în România, la Sibiu, în anul 1921. Profesorul de educație fizică Wilhelm Binder a participat la primul meci de handbal din lume, la Berlin, în anul 1920, introducând apoi acest sport și în Sibiu. Wilhelm Binder este și primul antrenor și primul arbitru de handbal din România.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura