ONG-urile sibiene au început campaniile de strângere de fonduri prin direcţionarea celor 2 la sută din impozit. Anul trecut, peste 40.000 de sibieni au susţinut 1.509 unităţi de cult, asociaţii sau fundaţii.
Societatea civilă se mobilizează şi în acest an pentru strângerea celor 2% din impozitul pe profit, în cadrul unei noi ediţii a festivalul „2% – Fii implicat!“. „Intenţionăm să organizăm şi în acest an o nouă ediţie a festivalului, însă am dori să fie mai în vară. Anul trecut, acţiunea din Piaţa Mare a fost una pentru publicul larg şi, deşi sumele strânse nu au fost mari, lumea a putut lua contact cu diversele organizaţii prezente“, motivează Călin Oprescu, preşedintele fundaţiei „X Future“ Sibiu, iniţiatoarea festivalului. Anul trecut, 26 de asociaţii, fundaţii şi organizaţii non-guvernamentale s-au reunit în centrul oraşului pentru a-şi face cunoscută misiunea.
Pe alese
Fondurile provenite din direcţionarea celor 2% pot ajuta organizaţiile să-şi continue acţiunile pentru susţinerea diferitelor cauze. Spre exemplu, cei de la Motivation Sibiu doresc atragerea de fonduri pentru susţinerea copiiilor din Centrul Naţional Motivation din localitatea Buda, judeţul Ilfov. „Anul acesta dorim să strângem cât mai multe formulare de 2% pentru susţinerea celor 40 de copii din centrul de la Buda, care sunt cu fondurile la limită. Este vorba despre copii ieşiţi din centrele de plasament şi avem şi câţiva copii cu handicap grav. Anul trecut, din fondurile direcţionate prin cei 2% am reuşit să strângem bani pentru a-i duce într-o tabără, iar o altă parte din bani au mers pentru un beneficiar din judeţul Sibiu şi pentru achiziţionarea unui scuter pentru un copil care nu se putea deplasa la şcoală“, explică Ancuţa Rusu, coordonatoarea Motivation Sibiu. Reprezentanţii Crucii Roşii Sibiu speră ca în acest an mai mulţi contribuabili să le doneze cele două procente din impozit. „Anul trecut am avut foarte puţine formulare de 2%, numai 25. Sperăm ca acum să strângem, mai multe pentru a putea să ajutăm în continuare persoanele vulnerabile din judeţul Sibiu“, a mărturisit Elena Dancaşiu, voluntar Crucea Roşie filiala Sibiu. Pentru iubitorii sportului pe două roţi, cei de la „Tură în natură“ îşi propun ca din fondurile strânse să continue să marcheze şi să amenajeze noi trasee de bicicletă în Sibiu şi să militeze în continuare pentru drepturile bicicliştilor.
Campionii 2%
Anul trecut, peste 40.000 de sibieni dintre cei 98.000 care puteau opta pentru sponsorizarea unei organizaţii, au decis să nu le lase autorităţilor statului decizia de a repartiza cei 2%. Astfel, suma totală acordată a fost de aproximativ 2,5 milioane de lei. Pe primul loc între preferinţele sibienilor a fost Fundaţia pentru SMURD, care a primit 225.672 de lei, urmată de Asociaţia de Caritate „Civitas Mediensis“, cu 49.433 de lei, şi Asociaţia „Sfântul Nicolae“ a Bisericii Ortodoxe Române Valea Aurie, care a atras 45.625 de lei. Pe locul patru în topul organizaţiilor care au primit anul trecut cele mai multe formulare de 2%, s-a regăsit Fundaţia „Atlassib“, cu 43.062 lei. „SOS Satele Copiilor România“ a atras 35.139 de lei, Fundaţia „Con-a“ – 30.125 de lei, Asociaţia Nevăzătorilor din România, filiala Sibiu, a reuşit să obţină 29.056 de lei, Asociaţia „Devotio Moderna“ – 28.703 lei, Asociaţia pentru Protecţia Animalelor şi Naturii „Animal Life“ Sibiu – 27.762 de lei, iar topul 10 se încheie cu Asociaţia Colegiului Brukenthal Sibiu, cu 27.597 de lei strânşi.
Până pe 25 mai
Termenul-limită pentru depunerea formularelor 230, pentru veniturile provenite din salarii, respectiv 200, pentru veniturile din alte surse, este data de 25 mai. Contribuabilii trebuie să completeze pe formular numele organizaţiei pe care doresc s-o susţină, codul fiscal şi contul bancar, Direcţia Finanţelor Publice Sibiu urmând să centralizeze datele şi să vireze sumele corespunzătoare până la data de 31 decembrie. Declaraţiile pot fi trimise prin poştă la administraţiile financiare de care aparţineţi sau pot fi depuse personal.