Primarul Astrid Fodor a semnat azi contractul de finanțare din fonduri europene nerambursabile a proiectului de reabilitare a imobilului Maria Tereza de pe str. Gladiolelor, nr. 4 și nr. 6.
„Prin reabilitarea acestei clădiri, neutilizată de mult timp, vom crea un spațiu nou, pentru educație. Școala nr. 18 de pe str. Lungă va fi extinsă în aceste spații. Trebuie menționat că, fiind un monument istoric clasa A, valoarea lucrărilor complexe se ridică la peste 70,5 milioane de lei, din care, din fonduri europene nerambursabile în valoare de 44,38 milioane de lei, iar restul de 26,2 milioane de lei va fi asigurat de Primăria Sibiu, din bugetul local. Concret, vor rezulta 26 de săli de clasă noi, 11 spații pentru ateliere sau laboratoare, 5 cabinete, o sală multifuncțională, o bibliotecă și alte spații administrative”, spune primarul.
Acest imobil face parte din „Ansamblul Orfelinatului Terezian”, monument istoric de categoria A. Prin urmare, lucrările vor urmări atât creșterea eficienței energetice a imobilului istoric, cât și consolidarea și restaurarea acestuia. Astfel, se vor reface elemente arhitectonice cu valoare istorică, printre acestea numărându-se fațadele, coloanele ce încadrează cele două intrări în arc semicircular, precum și picturile de pe casa scării și tavanul holului de la etajul superior. Pentru reabilitarea clădirii monument, Primăria Sibiu a realizat studiile obligatorii în aceste cazuri: studiul de parament (cercetare stratigrafică), studiul istoric, expertiza biologică și un studiu arheologic realizat de Muzeul Brukenthal.
Lucrările de eficientizare energetică a imobilului vor consta în:
- Consolidarea clădirii, inclusiv a șarpantei și înlocuirea completă a învelitorii
- Reabilitarea instalațiilor de utilități (electrice, sanitare, apă și canalizare) și înlocuirea sistemului de încălzire cu unul care utilizează surse regenerabile – pompe aer-apă, ce produc atât aer cald, cât și aer rece pentru ventilație.
- Înlocuirea tâmplăriei cu uși și ferestre din lemn stratificat, cu geam termopan
- Termoizolarea pereților exteriori cu plăci minerale aplicate pe interior, pentru a nu altera caracterul exteriorului acestei clădiri istorice, precum și izolarea plăcii pe sol și a planșeului la etaj
- Refacerea fațadei cu tencuieli specifice unui monument istoric
- Montarea unui sistem inteligent de măsurare a consumurilor de utilități și de control a acestora, pentru eficientizare – Building Management System.
Următorul pas în acest proiect este semnarea contractului pentru elaborarea proiectului tehnic, procedura de achiziție apropiindu-se de încheiere. Ulterior, Primăria Sibiu va iniția procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor propriu-zise.