Imagini și povești din comunitățile multietnice ale Transilvaniei

Expoziția de fotografie „Comunitatea mea multiculturală” va fi vernisată mâine, 17 mai, de la ora 17.00, în Pavilionul Muzeal Multicultural din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Expoziția valorifică arhiva de imagini a Muzeului ASTRA, prezentând comunități multietnice din Transilvania. O parte din ele sunt însoțite de mărturiile înregistrate ale oamenilor de la sate despre viața lor de acum și cea a strămoșilor lor. Comunitățile prezentate sunt cele ale românilor, ale sașilor, ale landlerilor, ale maghiarilor și ale rromilor, ele fiind împărțite pe următoarele secțiuni: imagini de grup, sărbători ale diferitelor etnii, târguri, portrete.

Imaginile vechi au fost realizate în ateliere fotografice din Sibiu, Brașov, Orăștie, Cluj, Harghita, Hunedoara și Alba (Emil Fischer, frații Adler, Carl Koller, Theodor Glatz, Mircea Iuga, M. Kormerth, frații Dunky, Ion Drăgoescu). Cea mai veche imagine este datată 1862-1866 (Măieriţe – românce – din Sibiu), restul imaginilor fiind de la sfâșitul secolului al XIX-lea până la jumătatea secolului al XX-lea. Totodată, au fost alese câteva fotografii contemporane (fotograf Daniel Bălțat) cu scopul de a arăta „în oglindă” evoluția comunităților multietnice și portrete ale membrilor diferitelor etnii.

Pentru a realiza legătura între fotografii și povestirile oamenilor despre viața lor în comunitate, Muzeul ASTRA propune o abordare inedită: ascultarea înregistrărilor cu ajutorul unui dispozitiv audio fix și mobil, dar și prin conectarea telefonului propriu la un cod QR. Vizitatorii vor fi „ghidați” într-un mod natural și în pas cu tehnologia.

Expoziția poate fi vizitată până pe 10 octombrie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura