Iluminatul public va fi modernizat pe 64 de străzi și extins pe alte 4 străzi și un parc

Primăria Sibiu continuă modernizarea iluminatului public, printr-o serie de proiecte care vizează înlocuirea corpurilor de iluminat vechi și ineficiente cu corpuri de iluminat eco-eficiente cu LED. Aceste proiecte vor fi supuse aprobării Consiliului Local în ședința din această lună.

„Contractul de delegare a gestiunii iluminatului public include, pe lângă reparații și întreținere, o componentă importantă care vizează modernizarea acestui sistem. Anul trecut a fost modernizat prin acest contract iluminatul pe bulevardele Vasile Milea, Corneliu Coposu și Calea Dumbrăvii (între Piața Unirii și Mihai Viteazu), în Piața Unirii și pe șoseaua Alba Iulia, la care se adaugă proiectele de modernizare a străzilor și cartierelor care includ și componenta de iluminat. Lucrările au constat în înlocuirea corpurilor de iluminat clasice cu unele mai ecologice (LED), realizarea de puncte de aprindere în afara posturilor de transformare și implementarea sistemului de telegestiune. Anul acesta, vom extinde iluminatul public pe patru străzi și în parcul Policlinicii de pe str. H. Oberth. În alte două zone de case, care includ 64 de străzi, vom moderniza rețeaua existentă. Valoarea estimată a acestor investiții este de 8,67 milioane de lei”, declară Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

 

Iluminatul public va fi modernizat în acest an pe următoarele 64 de străzi:

Zona 1 – Oituz, Alexandru Ioan Cuza, Călugăreni, Mirăslău, Andrei Mureșanu, Eroilor, Porumbacului, Cernei, Luptei, Mărășești, Mărăști, Calea Dumbrăvii, Hipodromului.

Zona 2 – Samuel Micu, Giuseppe Garibaldi, Liliacului, Paltinului, Călțun, Ceferiștilor, Ion Budai Deleanu, Petru Șpan, Moldoveanu, Negoi, Fochiștilor, Cărbunelui, Bucegi, Eftimie Murgu, Nicolae Titulescu, Frații Grachi, Locomotivei, James Watt, Dragoș Vodă, Bungardului, George Mihail Zamfirescu, Vasile Aaron, Păcii, Ștefan cel Mare, Costache Negruzzi, Independenței, Berăriei, Gimnasticii, Lucian Blaga, Izvorului, Vârtopu, Constantin Noica, Budislavu, Hegel, Spartacus, Șerbota, Urlea, Ghețăriei, Fabricii, Axente Sever, George Enescu, Podragul, Diaconu Coresi, Tițeica, Galileo Galiei, Ion Creangă, Pantei, Hugo, Măgura, Lirei, Suru.

Aceste zone au fost selectate luându-se în considerare mai multe motive de ordin tehnic și logistic. În primul rând, pe străzile respective sunt în funcțiune aparate de iluminat foarte vechi, acestea generând cele mai multe solicitări de intervenție, costuri de întreținere și mentenanță mai mari, dar și un grad insuficient de iluminare a spațiilor publice. Apoi s-a avut în vedere ca străzile să fie situate în aceeași zonă compactă, pentru ca gestionarea lucrărilor să fie mai eficientă. De asemenea, s-a verificat ca aceste străzi să nu fie recent modernizate și să se afle încă în garanție, pentru că proiectul presupune intervenții în carosabil și/sau trotuare.

Lucrările vor presupune schimbarea corpurilor de iluminat cu unele cu LED și amenajarea unor puncte de aprindere în afara posturilor de transformare care aparțin societății de electricitate ceea ce va permite intervenția mai promptă pentru control, reparații și mentenanță. De asemenea, este inclusă  integrarea acestor zone în sistemul de telegestiune. Prin acesta, iluminatul public se va putea pune în funcțiune, stinge sau regla ca luminozitate de la distanță, iar defecțiunile și lămpile arse vor putea fi identificate în timp real.

Pe următoarele străzi se va extinde iluminatul public, acesta neexistând în prezent:

 

  • Triajului, între strada Ștefan cel Mare și Fabrica de Cultură
  • Rampa Ștefan cel Mare, între str. Păcii și ieșirea din Sibiu spre Șelimbăr
  • Viile Sibiului, de la drumul național și sensul giratoriu de la Biserică
  • Theodor Aman – alee pietonală în Parcul Sub Arini, între str. Avrig și locul de joacă de pe strada Ludoș
  • parcul Policlinicii, situat la intersecția str. H. Oberth cu str. Fabricii

Rezultatul acestor investiții va consta într-o luminozitate mai bună pe timp de noapte în spațiile publice incluse în proiect, dar și o scădere a consumului de electricitate.

Dacă proiectele sunt aprobate de către Consiliul Local, lucrările efective vor începe în luna mai 2021.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura