Primii olimpici
La prima etapă a Olimpiadei de Paști au participat 35 de copii care au parcurs individual toate cele 8 probe ale concursului: Suflatul ouălor, Rostogolirea ouălor pe plan drept, Rostogolirea ouălor pe jgheab, Mini – bowling, Minigolf, Fuga cu ouăle, Scrabble și proba din finală, “Oul de munte”.
Competiția a fost foarte strânsă, de la primul fluier al arbitrilor până în semi-finale, unul dintre finalițti fiind desemnat în urma unei probe de baraj. În finală au rămas 6 copii, cei care au dovedit multă îndemnâre și mai ales multă răbdare, întrucât, în marea finală copiii au fost nevoiți să mute un „munte de sare” folosind o lingură. În vârful muntelui organizatorii au poziționat un ou.
Concurenta care a făcut cele mai multe mutări fără ca oul să se rostogolească a fost Cristea Carla, eleva a C.N. Octavian Goga, câștigătoarea Olimpiadei. Pe locurile doi și trei s-au clasat Brănescu Daniel, elev al școlii nr. 23 și Oltean Cristian, elev al C.N.Gheorghe Lazăr. Toți finaliștii au primit cadouri din partea Iepurașului și aplauze din partea susținătorilor de pe margine.
Tradiții transmise de la o generație la alta
De multă răbdare au avut nevoie și copiii înscriși la atelierul de încondeiat ouă, coordonat de Sebastian Paic, meșter popular din Cluj Napoca, recent câștigător al Premiul pentru Revigorarea Tradiției Populare la Târgul de Paști de la Gura Humorului, cu numeroase participări la târguri, expoziții și festivaluri în țară și străinătate.
Cei 60 de copii au demonstrat în cele două zile simt estetic dar și meticulozitatea având în vedere că ouăle au fost încondeiate după metode tradiționale iar ceara folosită avea nevoie de încălzire în prealabil şi păstrare la o temperatură constantă.
Icoana – prag înflorit
Așa se intitulează expoziția de icoane vernisată în prima zi a Târgului de Paști de dr. Valentin Mureșan, de domnul Ion Tamaian, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Sibiu și de preotul Cătălin Sămărghițean în prezența celor aproximativ 50 de invitați. Toți au apreciat cele 38 de icoane realizate de artista Lucia Nica, membru al Academiei Artelor Tradiționale din România, cu o activitate expozițională impresionantă, începută în urmă cu 20 de ani. Cei interesati pot vizita expoziția găzduită de Centrul de Informații pentru turiști zilnic, în intervalul orar 09:00 – 17:00
Cea mai călduroasă ediție a Târgului de Paști din Sibiu continuă să atragă turiști dornici să-și petreacă minivacanța de 1 mai și cea prilejuită de Sărbătorile Pascale la Sibiu. Până în prezent 70 de persoane au profitat de oferta turistică de tip city break conturată în jurul evenimentului.
Târgul de Paști din Sibiu este organizat de Fundația AU-RO Austria Pro România în parteneriat cu A1 Events. Evenimentul este o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Mai multe informații pe site-ul www.targuldepasti.ro sau pe pagina de https://www.facebook.com/targuldepasti
Sergiu Olteanu
0730/030.744