Iaurtul sau laptele pus pe arsură poate duce la INFECȚIE. Cum tratăm acasă arsurile pielii fără să ajungem la spital?

Arsurile sunt printre cele mai des întâlnite accidente domestice care pot avea loc. Unele pot fi minore, situație în care se tratează acasă fără intervenția medicului, altele au nevoie de îngrijire de specialitate.

 

În prezent arsurile se clasifică în trei grade, în funcție de gravitate (grad 1,2 și 3). Arsurile de gradul 1 sunt cele mai puțin severe, iar cele de gradul 3 sunt cele mai grave.

Pot exista mai multe tipuri de arsuri, în funcție de sursa de proveniență a acestora, precum arsuri provenite de la substanțe chimice care au ajuns în contact cu pielea, arsuri solare, arsuri provenite de la curentul electric, arsuri provenite de la expunerea la o sursă de căldură (sobă, aragaz etc.) sau arsuri care provin din opărire.

Clasificarea tipurilor de arsuri

Arsurile de gradul I

Arsurile de gradul I duc la distrugere tegumentară minimă, fiind numite și arsuri superficiale. Acestea afectează doar epidermul care este stratul superficial al pielii.

Epidermul se vindecă rapid iar semnele de pe piele dispar pe măsură ce țesutul redevine sănătos, cu aspect normal.

Arsurile de gradul II

Arsurile de gradul II afectează epidermul și dermul, fiind mai severe decât arsurile de gradul I. Regiunea care a fost arsă este extrem de roșie și cu flictene pline cu lichid. Față de arsurile de gradul I care se vindecă în câteva zile, acestea pot dura și trei săptămâni.

 

Arsurile de gradul III

Arsurile de gradul III sunt cele mai severe. Acestea afectează toate straturile pielii, inclusiv anexele cutanate precum firele de păr. Arsurile de acest tip nu se tratează acasă.

Fără intervenția medicului de specialitate, aceste tipuri de arsuri pot lăsa cicatrici în urma vindecării.

Cum tratăm arsurile fără să ajungem la spital cu infecție?

Cei de la Academia de Prim Ajutor au tras un semnal de alarmă asupra leacurilor „băbești” pe care le foloseam ca să scăpăm de inflamație.

De exemplu, toți am auzit cel puțin o dată în viață că arsurile se tratează cu iaurt sau lapte. Din nefericire, acestea pot duce la infecție, iar în loc să scăpăm de arsură putem ajunge la medic.

„Cu toții am avut cel puțin o dată o arsură și știm cât de dureros e.

Dacă întrebi 10 români cum au tratat această arsură, cel puțin jumătate dintre ei o să spună că au folosit ulei, albuș de ou, lapte, iaurt sau alte ingrediente din bucătărie, scrie Monitorul de Cluj.

Ei bine, noi îți spunem să lași aceste ingrediente pentru a face prăjituri și în niciun caz să nu le pui pe o arsură!

Pe lângă faptul că nu ajută cu nimic vindecarea, pot provoca INFECȚIE.

Primul ajutor aplicat corect este să aplicăm apă la temperatura camerei timp de 10 minute”, au transmis reprezentanții Academiei de Prim Ajutor.

Foto: depositphotos.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura