După o vară şi un început de toamnă în care nu au lipsit perioadele cu fenomene extreme, meteorologii prevăd o iarnă care va aduce atât zile deosebit de calde, mai ales în sudul şi sud-estul ţării, cât şi scăderi bruşte de temperatură.
Specialiştii vorbesc de o creştere a frecvenţei fenomenelor de vreme severă în ţara noastră, aşa că estimează apariţia viscolelor puternice, iar în perioade scurte de timp se vor aduna cantităţi mari de zăpadă.
„În prima lună de toamnă s-a confirmat estimarea centrului european, care anticipa o lună mai caldă în prima lună de toamnă. Ne apropiem de media climatologică a precipitațiilor, dar trebuie să luam în considerare deficitul de apă înregistrat până în 19 septembrie”, afirmă Elena Mateescu, director ANM, citată de digi24.ro.
„Se pare că și a doua lună de toamnă, din perspectiva valorilor tempertaturilor din octombrie și noiembrie, pare a aduce valori mai ridicate decât în mod obișnuit. Vorbim însă de o scădere treptată a valorilor de temperatură de la o luna la alta – septembrie, 14,5 grade medie, din octombrie, de 9,6, noiembrie, de 3,8 – scădere de 5-6 de grade de la o lună la alta”, precizează directorul ANM.
Întrebată cum va fi iarna 2017-2018, meteorologul a declarat: „E greu să spunem, dar cu siguranță daca 2017 a fost un an al extremelor, ianuarie, fiind cea mai rece lună a anului, martie a fost foarte călduroasă, vara a fost una a extremelor, dar cu temperaturi peste normele climatologice, nu excludem ca și iarna 2017-2018 să fie o iarnă a extremelor, cu alternanțe semnificative, treceri de la zile foarte călduroase la zile în care instabilitatea atmosferică să fie semnificativă, să avem fenomene de viscol și căderi de zăpadă, până la urmă sunt obișnuite, într-un tipar de vreme extremă, de la un sezon la altul sau de la un an la altul”.