Hrană în condiții mai sigure și care protejează mediul la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Sibiu

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” va deveni în următoarele luni, primul spital din municipiul Sibiu și al doilea din județ, după Spitalul Municipal din Mediaș, care va servi hrana pacienților, în tăvi termoizolate, înlocuind astfel actualele caserole de unică folosință, ceea ce înseamnă siguranță alimentară la cele mai înalte standarde din sistemul de sănătate și reducerea risipei, pentru că nu se vor mai arunca atât de multe deșeuri.

Foto: Spitalul de Psihiatrie Sibiu

Acest lucru este posibil după ce a fost achiziționată pentru Blocul Alimentar al spitalului sibian, o linie modernă de porționare și servire a mesei. Sistemul este compus din: bandă de porţionare a alimentelor, bain-marie mobil, maşinӑ de spălat vesela tip bandă transportoare, coşuri pentru maşina de spălat, tăvi termoizolate de transport alimente cu boluri, farfurii şi capace, cӑrucioare transport tăvi termoizolate, dulapuri mobile închise cu 2 sau 3 uşi pentru transport alimente la secţiile exterioare, ş.a.

„Așa cum am promis, prioritatea noastră este grija pentru bolnavi. Prin introducerea livrӑrii hranei pacienţilor, în tӑvi protejate termic, cu destinaţie exactӑ pentru fiecare bolnav în parte, se vor îndeplini cerinţele şi standardele impuse de HACCP (reprezentând punctele critice de risc ridicat în alimentaţia publică) în ceea ce priveşte lanţul termic al mâncării gătite, care trece prin toți pașii: prepararea, porționarea și servirea. Procesul termic al hranei gătite se realizează prin sistemul de porţionare în tӑvi compacte, cu ajutorul unei benzi de porţionare, iar mâncarea caldӑ ce urmeazӑ a fi porţionatӑ se menţine la cald în timpul acestei operaţii, în bainmarie-uri. Acest sistem impune spӑlarea centralizatӑ a tӑvilor şi farfuriilor care se întorc de pe secţii, într-o maşinӑ de spӑlat tip tunel, având contact cu apa şi detergentul, minim 2 minute, timp solicitat de normele europene, spălarea se efectuează la 65 ˚C şi clătirea la 85 ˚C, temperaturi necesare pentru o igienizare corectă. Astfel realizăm o dezinfecţie termicӑ pe o parte, pe de altă parte şi o dezinfecţie chimicӑ cu detergenţi profesionali, cu o dozare strictӑ, controlatӑ. Zona de spӑlare este delimitată, cu acces direct în zona de porţionare, pentru a implementa un circuit corect. Dezavantajul major existent la caserolele utilizate în prezent este dat de ciclul de folosință foarte scurt, acestea devenind deșeuri după prima utilizare”, a declarat managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”, Florin Neag.

Pentru deservirea acestui sistem de porționare și livrare a hranei pacienților, este nevoie de un minim de 5 angajați pe tură. În momentul de față, bucătăria funcționează cu 3 sau maxim 4 angajați pe fiecare tură. Pentru ca acest sistem nou de servire a mesei bolnavilor să fie funcțional, vor mai fi angajați 4 muncitori necalificați, după ce consilierii județeni au aprobat marți, în ședința extraordinară, modificarea și completarea organigramei și a statului de funcţii ale Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu.

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” are 453 de paturi și activitatea sa este coordonată de către Consiliul Județean Sibiu.

Foto: Spitalul de Psihiatrie Sibiu

Informații utile despre sănătatea mintală sunt doar la un click distanță, la adresa www.medicina-psihiatrie.ro, site-ul oficial al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”.  Sibiul ocupă un loc foarte important pe harta psihiatriei din România şi din Europa, întrucât la Sibiu a fost inaugurat în anul 1863 primul spital de boli nervoase, fiind primul aşezământ de acest fel din ţară şi din sud-estul Europei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura