Hoții își fac legea în codru

Furtul de lemne din pădure a făcut o nouă victimă. Un pădurar sibian, care lucrează la Ocolul Silvic Dealul Sibiului, a fost bătut crunt de hoți și se află internat la terapie intensivă de mai bine de două săptămâni. În ciuda eforturilor autorităților, tăierile ilegale sunt la ordinea zilei. La fel și agresiunile asupra lucrătorilor silvici, cinci astfel de cazuri grave fiind consemnate în ultimii doi ani.

hot lemneDin spusele familiei, pădurarul în vârstă de 63 de ani a fost atacat cu bestialitate și apoi abandonat de hoții de lemne într-o pădure de pe raza unui ocol privat de la Hosman, comuna Nocrich. În urma loviturilor primite, acesta a suferit fracturi cervicale, de arc costal, fermur și fracturi de bazin. Medicii de la Spitalul Județean Sibiu l-au operat de urgență. Starea sa este stabilă, însă se află în continuare sub supraveghere, la secția de Terapie Intensivă.

De două săptămâni în spital

Pădurarul din Hosman a mai prins hoți de lemne în pădure, însă de data aceasta a fost la un pas de a-și pierde viața. „Această zonă silvică este greu de stăpânit, iar cazuri de furturi de lemne sunt de destul de dese. Și în ziua agresiunii, tatăl meu se află pe teren, în pădure. De data aceasta, hoții n-au mai avut nicio teamă. L-au atacat și l-au lovit de nenumărate ori, fără nici o remușcare. Din păcate, tatăl meu și-a pierdut cunoștința câteva ore după agresiune, pentru că, în acest interval, eu l-am sunat, însă nu a răspuns la telefon. Ce-i drept, este și o zonă în care semnalul la telefon este foarte slab. După câteva încercări eșuate de a lua legătura cu el, într-un final, în jurul orei 17, a reușit să răspundă. Din ce mi-a povestit, am putut să-l găsesc, l-am adus în sat și apoi l-am transportat la spital. Se vedea cu ochiul liber că a fost bătut violent și avea răni foarte grave la cap. A fost operat imediat și de atunci se află la Terapie Intensivă“, povestește fiul pădurarului. Pacientul se află în spital din 12 iulie.

Familia crede că atacatorii își cunoșteau victima și că n-ar fi fost la prima „întâlnire“, mai ales că pădurarul de la Hosman lucrează de patru decenii în această zonă. „Bănuim că acești hoți de lemne sunt din satul Colun, comuna Porumbacu de Jos. Din păcate, starea tatălui meu nu-I permite să ne povestească prea mult“, mărturisește fiul pădurarului.

Organele de cercetare bâjbâie

Familia a anunțat imediat Poliția din sat după producerea incidentului, însă se plâng că lucrurile se mișcă destul de anevoios. Anchetatorii s-au apucat de strâns declarații abia după mai bine de o săptămână și nu au făcut mare lucru până acum în cercetarea cazului. „Lucrurile evoluează destul de încet și ne așteptam ca organele de cercetare să fie mai hotărâte în ceea ce privește identificarea autorilor agresiunii. Ne-au solicitat informații sumare, iar la un moment dat polițistul care se ocupă de acest caz ne-a spus că intenționează să ia imediat o declarație tatălui meu, uitând pe moment că se află la Terapie Intensivă. Primii pași concreți în cercetarea cazului au fost făcuți abia în această săptămână. În paralel, am depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu pentru a urgent cercetarea lui mai rapidă. Așteptăm să vedem ce se întâmplă“, conchide băiatul pădurarului.

Cinci cazuri în doi ani

Agresiunea pădurarului din Hosman nu a fost un eveniment izolat în județ. În ultimii doi ani, nu mai puțin de cinci lucrători silvici au fot agresați pe teritoriul județului, în pădurile administrate de Direcția Silvică Sibiu. Astfel, un pădurar a fost agresat în Ocolul Silvic Dumbrăveni, doi pădurari și un tehnician silvic au fost atacați în Ocolul Silvic Mediaș (la Ighiș și Șeica Mare), iar un maistru de vânătoare a fost lovit în Ocolul Silvic Avrig. În toate cazurile, s-au întocmit dosare penale împotriva celor care au agresat personalul Romsilva. Direcția sibiană administrează 118.291 de hectare de pădure, din care 60.992 de hectare sunt proprietatea statului, iar 57.299 de hectare aparțin altor proprietari.

Prinși la furat

În ultimii doi ani, s-au înregistrat, potrivit Direcției Silvice Sibiu, nouă infracțiuni privind tăieri ilegale de arbori (din care patru pe proprietatea statului și cinci în pădurile altor proprietari, administrate de Direcția Silvică Sibiu). Au fost stabilite 70 de contravenții, din care 44 la stat și 26 în pădurile altor proprietari, în timp ce valoarea amenzilor aplicate se ridică la 96.050 de lei (62.150 de lei la stat și 33.900 de lei pe terenurile altor proprietari). Astfel, în ceea ce privește infracțiunile, au fost identificați 47 metri cubi (22 metri cubi stat și 25 metri cubi la alți proprietari), iar contravențiile s-au referit la 112 metri cubi (69 metri cubi la stat și 43 metri cubi la alți proprietari).

Referitor la controlul circulației materialului lemnos, Direcția Silvică Sibiu a desfășurat 661 de acțiuni, 47 dintre acestea fiind contravenții. La acest capitol, valoarea amenzilor aplicate s-a ridicat la 96.000 de lei.

Un alt aspect vizat de controalele silvicultorilor sibieni este materialul lemnos confiscat. Cantitatea confiscată a fost de 87 de metri cubi, din care cinci metri cubi de cherestea și 82 de metri cubi de lemn de foc. Totodată, în ceea ce privește gaterele care funcționează în județ, s-a efectuat o acțiune de control, care s-a lăsat cu o amendă de 10.000 de lei. De asemenea, s-au confiscat 83 de metri cubi de material lemnos (70 metri cubi cherestea și 13 metri cubi lemn  de foc).

Per total, valoarea amenzilor aplicate se ridică la 202.050 lei.

„Inspectorul Pădurii

transport-lemne raba“Noua aplicație „Inspectorul Pădurii“, destinată celor care vor să reclame transporturi ilegale de lemn, poate fi descărcată gratuit, de oricine, direct de pe Google Play pentru smartphone-urile cu sistem de operare Android. „Aplicația este funcțională în acest moment și am decis ca în următoarea lună să se deruleze în stadiul pilot pentru a fi siguri că funcționează la parametrii la care a fost gândită. După părerea mea, aplicația pe care o lansăm vine ca o completare firească și necesară a «Radarului Pădurilor». Practic, prin aceasta, oricine poate verifica prin propriul telefon dacă un camion sau altul, care transportă masă lemnoasă, o face cu acte în regulă sau nu“, a anunțat Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. Prin intermediul „Inspectorului Pădurii“, lucrurile se simplifică pentru o mai bună coordonare a intervențiilor în teren.  Utilizatorul care observă un vehicul ce transportă masă lemnoasă poate accesa aplicația, iar un prim pas este introducerea numărului mașinii respective. Ulterior, în câteva secunde, aplicația verifică acest număr în sistemul SUMAL și răspunde automat cu unul dintre cele două răspunsuri standard, respectiv: varianta I – Acest transport are cod valid (transport legal) și varianta II – Acest transport nu are cod valid (transport posibil ilegal). În situația răspunsului II, pasul următor va fi apelarea numărului de urgență 112, pentru a reclama respectivul transport și pentru intervenția rapidă a instituțiilor de control.Dacă un transportator folosește același cod pentru două transporturi succesive, cu scopul de a păcăli sistemul, iar un cetățean îl sesizează la al doilea transport, utilizatorul aplicației își poate da seama dacă datele nu coincid și poate suna la 112. „Inspectorul Pădurii“ va avea noi extensii până la toamnă, iar cea mai importantă se referă la transmiterea automată către utilizator a unei notificări cu detalii privind intervenția în teren, în cazul transportului ilegal reclamat.

 

2 Comments

  1. la astfel de riscuri sunt expusi si cei de la garda de mediu si in articolul de mai sus se pot vedea rezultatele – un om nevinovat nenorocit pe viata si altii dorm in loc sa aduca schimbari legislative pt protectia/dotarea persoanelor expuse la astfel de riscuri.
    Doresc multa sanatate acelui padurar nevinovat.

  2. cred ca multi fura paziti de politie la sate ……..

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura