Cazul lui Dragoş Frăţilă, copilul de trei ani care a căzut într-un canal pluvial din apropierea Pieţei Cibin, a făcut înconjurul ţării. O altă nenorocire s-ar putea întâmpla oricând. De vină sunt hoţii de fier vechi. În fiecare zi dispare câte un capac, lăsând drum liber hazardului.
De la începutul anului, de pe străzile Sibiului s-au prădat peste 150 de capace. Dincolo de riscurile pentru trecători şi pentru siguranţa circulaţiei, aceste furturi înseamnă deja şi o pagubă de aproximativ 75.000 de lei pentru operatorul de apă şi apă uzată. „Fenomenul se menţine constant
, de ceva vreme. În ritmul acesta, până la sfârşitul anului se va ajunge la un prejudiciu de un miliard şi jumătate de lei vechi. Gândiţi-vă câte s-ar fi putut face cu banii aceştia, pentru întreţinerea şi modernizarea reţelelor”, spune Thomas Roth, purtătorul de cuvânt al societăţii Apă Canal SA. Majoritatea furturilor se petrec în vecinătatea Pieţei Cibin.
Complicitate tacită
O echipă de muncitori se ocupă în fiecare zi doar de înlocuirea capacelor furate. „Pentru un capac, hoţul ia 10 lei la centrele de valorificare a fierului vechi, iar pe noi ne costă 500 de lei să-l înlocuim. Colegii mei au fost la toate centrele din oraş, pentru a le reaminti că nu au voie să colecteze componente de reţele. De fapt, dacă cei de la aceste centre nu i-ar mai primi cu obiecte furate sau ar suna la 112 de fiecare dată când sesizează că au de a face cu un hoţ, n-am mai avea nici furturi”, este de părere Roth. Sesizările făcute la poliţie s-au lăsat cu câteva procese, însă cei mai mulţi făptaşi rămân neprinşi.
Legate cu lanţuri
Capacele cu balamale, despre care se spunea că sunt imposibil de furat, au căzut şi ele pradă hoţilor inventivi. Mai nou, Apă Canal a început să instaleze grilaje asigurate cu lanţuri. Aproximativ 100 de astfel de capace au fost montate prin oraş. Deocamdată, ele par să reziste „asediului”. Până când, rămâne de văzut.
Thomas ROTH | purtător de cuvânt SC Apă Canal SA
„Furtul capacelor de canal rămâne una dintre principalele probleme cu care ne confruntăm. Facem un apel la sibieni să sesizeze astfel de situaţii la numărul unic de urgenţă 112 sau la dispeceratul societăţii noastre – telefon 0269.222.777, telverde 08008.202.202.”