Horia Mihail şi Răzvan Suma revin pe scnea Sălii Thalia din Sibiu

Concertul simfonic al Filarmonicii de Stat Sibiu din seara de joi, 16 aprilie 2015,aduce în faţa publicului doi artişti binecunoscuţi publicului: dirijorul elveţian Kaspar Zehnder şi violoncelistulRăzvan Suma. Kaspar Zehnder, unul din dirijorii invitaţi principali ai filarmonicii sibiene, propune una din lucrările de referinţă din repertoriul simfonic romantic: Simfonia I în do horia_mihail1minor, op. 68 de Johannes Brahms. Brahms a compus acestă lucrare pe parcursul a mai mult de douăzeci de ani. Începută în anul 1854, la puţin timp după întâlnirea sa cu Schumann, a fost finalizată abia între anii 1874-1876, în perioada în care Brahms începuse o serie importantă de turnee de concerte ca pianist şi dirijor. Simfonia a fost prezentată în primă audiţie pe data de 4 noiembrie 1876, la Karlsruhe, sub conducerea lui Felix Otto Dessoff, fiind, ulterior, călduros apreciată de renumitul critic al vremii, Eduard Hanslick.
Violoncelistul Răzvan Suma este frecvent oaspetele filarmonicii sibiene, propunând, de fiecare dată, lucrări emblematice din literatura instrumentului. Concertul pentru violoncel şi orchestră în mi minor, op. 85 de EdwardElgar este ultima mare creaţie pe care compozitorul o definitivează până la moartea sa, după care urmează o perioadă de tăcere de cinsprezece ani. Concertul a fost prezentat în primă audiţie la Londra, pe data de 26 octombrie 1919, de către Felix Salmond, sub bagheta lui Elgar. Deşi are patru părţi, concertul este relativ scurt, datorită expresiei concentrate dublate de o orchestraţie lejeră, aerisită.
O surpriză este aşteptată pentru seara de marţi, 21 aprilie 2015: în cadrul Turneului Naţional „Pianul călător”, va avea loc recitalul extraordinar al pianistului Horia Mihail, cu lucrări din creaţia compozitorilor Brahms, Liszt, Schumann, Rachmaninov.

Roxana Pepelea,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura