Hora Unirii și un tricolor uriaș de Ziua Națională

În anul Centenarului Marii Uniri, sibienii au parte de un 1 Decembrie de excepție. Autoritățile locale și-au dat mâna și au pregătit un program bogat în manifestări, care se vor întinde pe parcursul a 11 ore.

Fiecare acțiune are rolul să reînvie în cei prezenți sentimentele de patriotism, de unitate și de bucurie că aparțin poporului român.

În premieră

Anul acesta, sibienii sunt așteptați în Piața Unirii să se prindă într-o imensă horă a unirii alături de oficialități și de militari, de ansambluri locale venite din Săliște, Gura Râului și Arpașu, în timp ce alpiniști din cadrul ISU Sibiu, cu sprijinul Salvamont Sibiu, vor arbora un drapel pe o clădire din imediata apropiere.

Ceremonia militară religioasă și depunerea de coroane și jerbe de flori va avea loc în fața Cercului Militar. Consiliul Județean Sibiu, împreună cu toate instituțiile de cultură aflate în subordine, oferă sibienilor evenimente de înaltă ținută.

foto: Focus Sibiu

La Biblioteca Județeană ASTRA va avea loc vernisajul unei expoziții tematice și prezentarea volumelor: „Primul Război Mondial în colecţia de iconografie a Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu”, „Românii în Primul Război Mondial” și „Franța, o inimă care a bătut pentru Marea Unire”.

Programul mai include mult așteptata ceremonie militară cu defilarea gărzii de onoare și a trupelor de pe bulevardul Corneliu Coposu, precum și expoziție de tehnică militară și retragerea cu torțe organizată de cadrele Sistemului Național de Apărare și Ordine Publică.

„Noi suntem români!”

În anul Centenarului Marii Uniri, Junii Sibiului vin cu un dar de suflet pentru toţi românii: spectacolul extraordinar „Noi suntem români!”, devenit tradiție pentru sibieni, care va avea loc sâmbătă, 1 Decembrie, ora 12.30, la Sala Transilvania.

Români cu dragoste de ţară şi de tradiţiile din străbuni celebrează Ziua Naţională a României printr-un regal ce ilustrează imaginea ţării noastre prin ceea ce avem mai de preț: cultura și civilizația. În deschiderea spectacolului, vom intona, împreună cu Nicolae Furdui Iancu, „Deşteaptă-te, române”. Mai apoi, cu jocuri, cântece populare şi voie bună vom întinde hora mare alături de: Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” şi soliştii: Traian Stoiță, Răzvan Năstăsescu, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor, Sînziana Ștefan, Geanina Gavrilă, Alexandru Brădățan, Vlăduța Lupău, Daniel Pop, Oana Tomoiagă, Bogdan Firu, Adriana Anghel, Gabriel Dumitru, Paul Ananie, Nicu Mâţă, Adrian Neamţu, Mariana Anghel, Laura Lavric şi Constantin Enceanu.

Organizatori sunt Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu. Accesul în sală este permis până la ora 12.15, în baza invitaţiilor, care se ridică, în limita locurilor disponibile, în 29 – 30 noiembrie, între orele 10 – 17, de la Sala Transilvania. Spectacolul va fi transmis în direct la Etno TV.

Județul Sibiu la Centenar

Asociaţia Ecomuzeul Regional Sibiu, împreună cu Asociaţia ECOTINSIB, derulează proiectul „Judeţul Sibiu se prezintă la Centenar”, conceput pentru a valorifica patrimoniul material şi imaterial local, în contextul Centenarului Marii Uniri şi pentru a promova proiectul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019, la nivelul Regiunii Centru.

Acest proiect se află pe agenda culturală a județului şi cuprinde o serie de evenimente eco-culturale, între care organizarea a două expoziţii permanente, în cadrul cărora vor fi prezentate în premieră tablouri imagistice reprezentative din arealul celor 64 de unităţi administrative-teritoriale ale judeţului Sibiu. Prima a avut loc vineri, la Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din Alba Iulia. Cealaltă expoziţie are loc la sediul Consiliul Judeţean, în sala de conferinţe, astăzi, 28 noiembrie, orele 12.00, unde lucrările vor fi grupate în funcţie de poziţia geografică a UAT-urilor din judeţul Sibiu.

Totodată, s-a creat, în mod simbolic, un „Parc al Centenarului”, prin plantarea a câte zece puieţi de stejari seculari puşi la dispoziţie de către Direcţia Silvică Sibiu, după numărul celor zece provincii istorice româneşti, în localităţile Arpaşu de Jos, Axente Sever, Cristian, Gura Rîului, Moşna, Orlat, Racoviţa, Sadu, Sălişte, Slimnic, Şura Mică, cu rolul de a conştientiza, educa şi implica elevii în procesul de îngrijire şi conservare a ariilor verzi protejate, precum şi pentru promovarea ideii de unitate naţională.

De asemenea, s-a constituit „Sfatului Bătrânilor”, un organism informal, alcătuit în principal, din reprezentanţii autorilor de monografii locale din judeţul Sibiu, ce vor fi invitaţi la vernisajul expoziţiei organizate la sediul CJ, unde li se va înmâna câte o diplomă de către preşedintele Daniela Cîmpean, intitulată „Diploma Centenarului pentru contribuţia adusă la dezvoltarea durabilă şi consolidarea identităţii judeţului Sibiu”.

Povestea Transalpinei, un film și un eveniment de gală

Astra Film aniversează cei 100 de ani de existență a României întregite celebrând un simbol al unității: cu proiecții speciale ale documentarului „Transalpina”, povestea uneia dintre cele mai spectaculoase șosele montane din Europa, ce leagă câmpiile roditoare ale sudului de crestele Carpaților și văile și colinele de dincolo de munți, un drum pe care au trecut de-a lungul secolelor oieri, negustori, pribegi, armate, populații migratoare, boieri, voievozi valahi și principi transilvăneni, fugari, oaspeți străini și cărturari.

De 1 Decembrie, sibienii sunt așteptați la o proiecție specială, cu intrare liberă, a filmului „Transalpina – Drumul Regilor”, în regia lui Dumitru Budrala. Evenimentul va avea loc la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, începând cu ora 18.00.

Ca ilustrare a simbolisticii acestui drum milenar – și, deopotrivă, omagiu adus generației Marii Uniri -, publicul local și nu numai este așteptat la două proiecții speciale organizate la Săliște (30 noiembrie) și Novacii Gorjului (2 decembrie), localități care marchează punctul în care începe, respectiv se termină Transalpina. Cele două proiecții vor avea loc începând tot de la ora 18.00.

Acesta este cadoul regizorului de Centenar, pentru toți românii: un film rezultat din fascinația sa de o viață pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile, povești care trec dincolo de fapte și date istorice, evocând însuși spiritul locului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*