După o perioadă în care au funcționat ca zone „roșii” și au deservit doar pacienți COVID, secțiile chirurgicale ale SCJU Sibiu reintră treptat în normal.
Reluarea activității chirurgicale fără restricții a adus cu sine și realizarea de către chirurgii sibieni a unor noi intervenții complexe. În acest sens, echipa de medici chirurgi a Secției Chirurgie II a spitalului, coordonată de către medicul șef Prof.univ.dr. Dan Sabău, a realizat două intervenţii chirurgicale minim-invazive complexe, pentru două cazuri transferate la Sibiu din alte unități spitalicești, în condițiile nivelului de dificultate ridicat și riscurilor asociate cazurilor. La intervențiile chirurgicale au participat și medicii rezidenți aflați în proces de formare profesională.
Primul caz este cel a unei femei de aproximativ 60 de ani care suferea de o hernie foarte rară retrosternală (hernie Morgagni-Larrey).
„Pacienta prezenta acest tip de hernie rară, cu migrare în torace a întregului stomac, colonului transvers și a marelui epiplon. În mod obișnuit se practică o intervenție tradițională, în chirurgie deschisă dar am efectuat această intervenție prin procedeu laparoscopic, cu ancorarea diafragmului la peretele toraco-abdominal anterior, apelându-se la o serie de artificii inovative care au simplificat și eficientizat metoda”, explică Prof.univ.dr. Dan Sabău, membru al Academiei de Științe Medicale și Președinte al Departamentului de Înalte Tehnologii, Inventică și Inovatică al acesteia.
Operația a durat circa o ora și jumătate și a decurs foarte bine. Post-operator pacienta este în stare bună și se află în continuare internată în cadrul secției Chirurgie II pentru supraveghere.
„Dată fiind metoda aplicată, este nevoie de acumularea de dovezi medicale pentru succesul acestui tip de intervenție, prin refacerea imagisticii doveditoare, astfel că pacienta este în continuare internată, în stare bună”, declară chirurgul sibian.
Cel de-al doilea caz este al unei femei de aproximativ 45 de ani, mamă a cinci copii, operată în cursul zilei de ieri. Aceasta a prezentat un chist ovarian voluminos de circa 30 de centimetri în diametru, care ocupa întregul abdomen anterior.
„Intervenția a decurs foarte bine, prin abordare laparoscopică, ceea ce e neobișnuit pentru un chist de asemenea dimensiuni, dar este o variantă pe care o promovăm permanent în ideea protejării peretelui abdominal și implicit a pacientului. Operația a durat circa 75 de minute, problema pacientei fiind rezolvată în condițiile unei minim-invazivități remarcabile, așa cum ne-am obișnuit în clinica de chirurgie II a Spitalului Județean. Practic, după o astfel de operație, pacientul se poate mișca mai repede, nu are tăieturi, nu există riscul de eviscerații. În același timp și convalescența este semnificativ scurtată”, precizează Prof.dr.Sabău.
În momentul de față, pacienta se află în recuperare sub atenta supraveghere a personalului medical.