Harta comorilor Transilvaniei: Hai hui prin România, din Bucovina până la Dunăre

Pune-ți bocancii în picioare, ia-ți câte ceva de ale gurii într-un rucsac și hai să descoperi comorile României pe Via Transilvanica!

Ghidat la fiecare pas, ai șansa să descoperi cele mai frumoase locuri ale țării, puncte unde s-a scris istorie precum și zone cu elemente de unicitate universală.

În etape

„Traseul pe care îl vom amenaja are 1000 de km, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin, iar din experiența noastră de drumeți, acesta se poate parcurge în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile, după puterea și dorința călătorului. Infrastructura Via Transilvanica va furniza date despre posibilități de cazare si masă, dar și informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.

Drumul urmează să fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului pe parcurs. Vom căuta să prezentăm cele mai corecte informații despre gradul de dificultate al traseului.

Fiind vorba de amenajarea unui drum extins, aceasta se va face în mai multe etape, o primă porțiune fiind prevăzută pentru 2018 – primii 100 km: pe raza județului Bistrița-Năsăud. În 2020 am reușit să finalizăm 684 km în județele: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov și Mehedinți“, spun inițiatorii proiectului Via Transilvanica.

Strajă pentru sute de ani

De câteva zile, primarilor din Ațel, Axente Sever, Bazna, Biertan, Brateiu, Copșa Mică, Laslea, Mediaș, Micăsasa, Moșna, Șeica Mică și Târnava le-au fost predate borne Via Transilvanica. „Alte borne au ajuns la capătul unei lungi călătorii ce a început cu tăierea și sablarea lor. S-a depus un efort monumental, sculptorii lucrând aproape zi și noapte pentru a le termina la timp. Mai mult, fiecare bornă are o poveste de suflet ce rămâne să fie descoperită de călători. De aceea, nu ne despărțim ușor de ele, încărcătura lor emoțională nu e deloc neglijabilă. Ne bucurăm însă foarte tare că pietrele de hotar și-au găsit astăzi locul în inima comunităților din județul Sibiu și că ele vor sta de strajă, sperăm noi, sute de ani de acum încolo“, mai spun cei de la Via Transilvanica.

Sprijin din partea autorităților

Sibiul, după Mureș și Harghita, a stârnit interesul Asociației Tășuleasa Social, inițiatoarea proiectului Via Transilvanica, datorită oamenilor săi.

„Gândul nostru a fost, inițial, să ne tragem sufletul după aventura intensă din județele Mureș și Harghita. Însă, când am văzut cât de hotărâți sunt oamenii din județul Sibiu, am spus că este momentul perfect să mergem mai departe. Momentul potrivit mai ales pentru că am găsit deschidere la E.On, care a devenit partenerul nostru de sustenabilitate, investind în continuarea acestui drum cu 100 de km. Fiecare tronson necesită o pregătire uriașă. Astfel, după întâlniri cu autoritățile și o analiză amănunțită am început munca. Am văzut care sunt cele mai bune variante de mers, am parcurs traseul, pregătind terenul pentru marcare, amenajare și documentare. Beneficiem de întregul sprijin al autorităților, iar noi suntem cu toate echipele mobilizate pe traseu alături de alți parteneri de nădejde, precum cei de la Colinele Transilvaniei“, declară cu emoție oficialii Via Transilvanica.

116 km în județul SibiuCei 116 km din județul Sibiu marcați de asociație străbat unele dintre cele mai frumoase locuri de pe Via Transilvanica. Traseul trece prin așezări vechi de secole. Casele vopsite în culori pastelate, cu porțile mari și arcuite, alături de bisericile fortificate, cândva reprezentând centrul acestor comunități, spun povestea sașilor. Povestea nu numai a unor oameni harnici și muncitori, pricepuți la meșteșuguri și negoț, ci și a unei culturi încă vii la noi în țară. Cu Sibiul se încheie Terra Saxonum. Inaugurarea oficială a acestui tronson va avea loc pe data de 19 septembrie.

Dana MUNTEANU

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*