Harap Alb. Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși la Sibiu

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă spectacolul „Harap Alb” în regia lui Gavriil Pinte, în cadrul Campaniei Naționale „Artiști pentru Artiști”. Evenimentul caritabil are loc joi, 21 martie, de la ora 10:30, și marchează totodată Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși. Toate locurile pentru acest spectacol au fost deja epuizate.

FOTO: Tudor Troanca

„În fiecare an, în data de 21 martie, marcăm Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși, celebrând o comunitate de artiști creativi și inventivi, în dialog cu publicul tânăr. Păpușarii prin jocul lor inspiră noi forme ale frumuseții și un prilej de a înțelege mai bine lumea din jurul nostru. Cu o muncă complexă și uneori chiar foarte tehnică, actorii – păpușari sunt esențiali în procesul de educație prin cultură. Sibiul este unul dintre puținele orașe din România cu o trupă solidă de actori mânuitori păpuși și singurul teatru din țară cu o secție germană pentru copii, așadar ar trebui să avem mai multă grijă pentru păstrarea acestei tradiții pe cale de dispariție! La mulți ani tuturor artiștilor și lucrătorilor din teatru, dar și publicului nostru magic!”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret.

„Harap Alb” este povestea maturizării unui băiat în timpul unei călătorii iniţiatice în care învaţă să-şi facă prieteni, să găsească soluţii pentru situaţii complicate, să aibă încredere în oameni şi să deosebească binele de rău. La finalul acestui drum, Harap Alb merită răsplata pentru că a fost curajos, şi-a folosit inteligenţa şi şi-a exersat bunătatea.

Spectacolul lui Gavriil Pinte vizualizează povestea aşa cum a fost ea scrisă de Ion Creangă: personajele sunt create din hârtie şi lemn, schimbările de decor şi costume se fac la vedere, sub ochii copiilor, iar povestea scrisă iese din carte şi prinde viaţă pe scenă.

Decorurile și costumele pentru acest spectacol poartă semnătura scenografului Roxana Ionescu, iar din distribuția spectacolului fac parte actorii și actrițele Lucia Barbu, Mircea Corcoveanu, Raluca Răduca, Barbara Crişan, Jenő Major, Gabriela Mitrea, Raluca Pavel, Angela Páskuy, Adrian Prohaska. Spectacolul are o durată de aproximativ o oră și nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 5 ani.

Campania Națională Artiști pentru Artiști inițiată de UNITER este un eveniment stimulator al solidarității de breaslă, un resort financiar pentru artiștii vârstnici cu probleme de sănătate și existență. Toate încasările generate de acest eveniment vor fi direcționate în Fondul de Solidaritate Teatrală .

Totodată, actorii sibieni vor intra în dialog online cu copiii din Timișoara în cadrul unui parteneriat cultural cu Biblioteca Județeană Timișoara. Acești vor urmări online spectacolul „Circul lui Buffalo Bill” și vor intra în apel video cu actorii din distribuție într-un dialog coordonat de regizoarea spectacolului, doamna Eva Labadi.

„Circul lui Buffalo Bill” este un spectacol de inspirație western, ce îmbină arta animației cu elemente de jonglerie și acrobații într-o poveste despre vise, iluzii și Vestul Sălbatic.

Cu scene ample, pline de suspans, dar și mult umor, producția de la Sibiu surprinde prin caracterul muzical și interactiv al spectacolului, ce va face deliciul celor mai mici dintre spectatori.

Născut în Iowa – Statele Unite ale Americii, William Frederick Cody a devenit cunoscut în întreaga lume sub numele de Buffalo Bill, creatorul unora dintre cele mai spectaculoase numere de circ, redefinind industria divertismentului din secolul al XIX-lea.

Producția de la Sibiu se bucură de contribuția unor artiști importanți ca scenograful Dio Zoltán, co-fondator al Teatrului Ort Iki din Debrecen (Ungaria) sau compozitorul Cári Tibor, laureat al premiului UNITER pentru muzică în teatru. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Jenö Major, Claudia Stühler, Angela Páskuy, Adrian Prohaska și Lucia Barbu.

Spectacolul este prezentat live pe scena de la Sibiu în acest weekend. „Circul lui Buffalo Bill” are o durată de aproximativ 50 de minute și este recomandat copiilor cu vârsta peste 5 ani.

Costul unui bilet este 12 lei, tarif unic, flexibil, în limita locurilor disponibile.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura