Haos pe aeroporturile din Europa. Pasagerii, prizonieri ai întârzierilor record

Mai multe aeroporturi din Europa se confruntă cu o criză fără precedent a întârzierilor. Sute de pasageri sunt blocați și furioși.

Foto: Aeroportul Nürnberg / Costi Mocanu / Facebook

De exemplu, pe Aeroportul „Liszt Ferenc” din Budapesta, în ultimele zile, situația a escaladat dramatic. Călătorii au fost nevoiți să aștepte incredibil de mult, chiar și 19 ore pentru un zbor.

Tot în ultimele zile, au fost extrem de multe zboruri complet anulate, fără ca pasagerii să primească vreo informație. Totul este pus pe seama furtunilor din Europa, doar că unele companii circulau pe o rută, altele pe aceeași rută nu.

Haos în aeroporturile europene: Întârzieri de până la 19 ore lasă pasagerii blocați

Companiile aeriene au obligația legală de a compensa pasagerii pentru întârzieri semnificative, însă procesul se dovedește a fi o adevărată provocare.

Expertul György Pető a avertizat, conform atv.hu, că pasagerii trebuie să „se țină ca un pitbull” de companiile aeriene pentru a avea șanse reale de a primi compensații.

Situația este deosebit de gravă pentru familiile cu copii, care ajung să petreacă până la 24 de ore în aeroport, fără informații clare despre ora de plecare.

Pető descrie această practică drept „o procedură comercială neloială”, subliniind că nicio compensație nu poate acoperi cu adevărat disconfortul și stresul.

Pasageri prizonieri pe aeroporturi: Criza întârzierilor record se extinde în Europa

Un pasager al unei companii low-cost a declarat, pentru Monitorul de Cluj, că a plecat de dimineață spre aeroportul din Budapesta, din Cluj, tocmai pentru a evita întârzierile. A ajuns la destinație, în Italia, după aproape 48 de ore. Asta fără ca firma să fi comunicat cu pasagerii. Ce-i drept, i-a trimis la un hotel despre care spunea că are 4 stele. Camerele erau însă murdare, prosoapele la fel. A doua zi informația despre zbor circula printre pasageri doar, pentru că nimeni nu îi informa, nimeni nu știa ceva oficial și nimeni „nu reprezenta compania”.

Printr-o expriență complet diferită a trecut secretarul de stat Luca Niculescu.

Potrivit flightradar24.com, în Europa sunt întârziate mii de zboruri.

Și în Marea Britanie sunt probleme. Turiștii au fost avertizați cu privire la haosul din vacanța de vară din cauza unor noi greve ale controlorilor de trafic aerian. Datele pentru cele mai recente acțiuni sindicale urmează să fie anunțate în zilele următoare.

Aproximativ unul din trei zboruri ar putea fi afectat de grevele din această vară. Lucrătorii de la Eurocontrol vor intra în grevă în legătură cu salariile, personalul și programul de lucru, după ce negocierile au eșuat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*