Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, susţine că Ministerul Educaţiei va exclude de la finanţare unele specializări universitare, potrivit proiectului de ordin pentru aprobarea domeniilor şi specializărilor/programelor de studii universitare corelate cu sectoarele economice cu potenţial de creştere în România.
„O nouă lovitură la Ministerul Educaţiei: cu doar câteva zile înainte de începerea anului universitar, Guvernul PSD pregăteşte un act prin care specializări vor fi excluse din pix de la finanţare! Dovada este proiectul de Ordin de Ministru privind aprobarea domeniilor şi specializărilor/programelor de studii universitare corelate cu sectoarele economice cu potenţial de creştere în România. Pe scurt, doar acele domenii şi specializări care vor fi girate de Guvern vor primi bani prin proiecte naţionale şi internaţionale. Nu vor conta rezultatele, intrarea pe piaţa muncii, resursele universităţilor şi nici locul ocupat în clasamentele naţionale şi internaţionale”, a scris Raluca Turcan, ieri, pe Facebook.
Deputatul liberal crede că Ministerul Educaţiei va redirecţiona banii pentru specializările excluse şi cere ministrului Educaţiei asigurări că proiect de ordin va fi dezbătut transparent şi onest împreună cu toate părţile interesate, scrie Agerpres. „De exemplu, o serie de specializări precum, ‘Comunicare şi relaţii publice’, ‘Managementul organizaţiilor’, ‘Managementul Economico-financiar’, ‘Administraţie europeană’ au fost scoase de la domenii cum ar fi ‘Comunicare’, ‘Ştiinţe Politice’, ‘Administraţie Publică’ sau ‘Economie’. Se vede din start că banii vor fi direcţionaţi în alte zone. Atât ‘Strategia Naţională de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare pe 2014-2020’, cât şi ‘Strategia Naţională pentru Competitivitate 2015-2020’ nu spun că anumite specializări trebuie să dispară sau că nu sunt de interes. De exemplu, astăzi, nu doar domenii precum ‘Ştiinţele mediului’ se pot ocupa de ‘ecologie’ sau de ‘schimbările climatice’, ci şi domenii precum ‘Sociologie’, ‘Ştiinţe Politice’ sau ‘Relaţii Internaţionale’ pot studia acorduri climatice sau politici de mediu”, arată Turcan.
Ea atrage atenţia că există ”riscul” ca odată adoptat, ordinul să înlocuiască hotărârea privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2016-2017.
”Se pare că PSD trebuie să capteze voinţa celor din domeniile favorizate. Mai întâi au alungat toţi experţii internaţionali din comisiile de evaluare a proiectelor, iar acum fac o selecţie dubioasă a specializărilor care pot aduce ‘un potenţial de creştere în România’. (…) Universităţi de prestigiu pot fi puse în situaţii ca la facultatea de comunicare, de exemplu, să nu mai poată oferi specializări precum: ‘jurnalism’, ‘comunicare şi relaţii publice’, ‘publicitate şi marketing’. Banii pentru cercetare, inovare în învăţământul superior vor fi din ce în ce mai puţini, iar prin astfel de acte se încearcă reducerea numărului de specializări pentru care vor fi împărţite aceste fonduri publice”, adaugă Turcan.